Da se ne izblamirate ako vas pozovu na čajanku...

Autor:

OK, malo je verovatno da će vam se to desiti za života, ali ako vas nekim neverovatnim sticajem okolnosti pozovu na čajanku, evo kako treba da se ponašate.

2
A- A A+

Čajanke u današnje vreme u Srbiji nisu baš česte. Kad bolje razmislimo, nisu česte unazad već sto godina bar, možda i koju deceniju preko, a i pre tog održavale su se samo na ograničenoj "teritoriji" bogatijih kuća u gradskim sredinama.

Ali, evo, ako vas kojim neverovatnim sticajem okolnosti život dovede u situaciju da budete pozvani na popodnevnu čajanku, da se ne brukate...

Jako je važno da dođete na vreme. Nemojte poraniti, to je jednako nepristojno kao kašnjenje. Ako stignete ranije, sedite u kolima ili se prošetajte malo.

Naravno, kašnjenje je (bez jako, jako dobrog razloga) takođe nedopustivo.

Kad uđete, nasmešite se svojim domaćinima, a zatim i ostalim gostima. Ako ne poznajete sve zvanice, dajte sve od sebe da zapamtite imena ljudi koji su vam predstavljeni.

Na čajankama se nikad ne diskutuje o politici. Ako razgovarate o poslu, neka to bude laka konverzacija.

Nikad ne započinjite raspravu, niti se uključujte u istu, ukoliko se među zvanicama sticajem nesrećnih okolnosti nađe neko dovoljno neotesan da je inicira.

Ako u čaj dodajete šećer, sipajte koliko vam je potrebno kašičicom koja se nalazi u posudici za šećer, ali uvek koristite sopstvenu kašičicu (koja će biti pored vaše šolje) da čaj promešate.

Ako dodate šećer i želite da promešate čaj, mešajte tako što ćete kašičicu pažljivo pomerati napred - nazad, strogo vodeći računa da ne udara o ivice šolje.

Kad završite, kašičicu spustite na tanjirić, iza šolje.

Izvor: YouTube

Ako ste posluženi kolačićima, trebalo bi da ih prelomite na polovinu. Nož koji vam je na raspolaganju je za puter, ne za sečenje. Po pravilu, kolačići su takvi da se lako lome na dva dela bez sečenja.

Džem ili krem kašikom stavite na svoj tanjir, a zatim ga nanosite nožem na biskvite.

Salvetu koristite da zaštitite kolena. Nikad je ne uvlačite u okovratnik. Dame ne bi trebalo platnenim salvetama da brišu usne, jer je nepristojno ostaviti trag karmina na salveti.

Nikada na tanjir ne stavljajte više od tri komada hrane. Možete se poslužiti koliko god puta želite, ali krajnje ne nepristojno pretpati tanjir hranom.

Nedopustivo je uzimati prevelike zalogaje. Smisao popodnevnih čajanki je u prijatnom druženju, a ne možete pričati ako su vam usta puna.

Nemojte zaboraviti na 'molim vas' i 'hvala'.

I, još samo jedna sitnica: ako na stolu nešto nedostaje, pa nemate na raspolaganju kašičicu ili salvetu, nemojte postideti domaćine. Snađite se bez toga.

Bonton 21. veka: Kako se ponaša u restoranu

------------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija je ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Tagovi:
Sve vesti