• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kapa dole pilotu: Otkrivena bista Sondermajeru

Izvor Tanjug

Beograd se setio najvećeg srpskog avijatičara 20. veka, Tadije Sondermajera, koji je danas u prestonici dobio bistu na dan osnivanja prve srpske vazduhoplovne kompanije Aeroput..

Tim povodom, gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je veoma ponosan što je imao čast da otkrije spomen obeležje pioniru srpske avijacije i, kako je dodao, najzaslužnijem čoveku za osnivanje civilnog sportskog vazduhoplovstva na jugosloveskim prostorima.

"Njegovi podvizi ostaju zapisani u istoriji Srbije i njenog vazduhoplovstva, dok danas, njena avio kompanija zasigurno ispisuje sopstvenu istoriju prateći stope velikana", rekao je Mali.

On je podsetio da je Tadija Sondermajer bio jedan osnivača i dugogodišnji direktor društva za vazdušni saobraćaj Aeroput, prvog srpskog i jugoslovenskog avioprevoznika kojim je utemeljena savremena putnička avijacija na ovim prostorima.

U čast velikana

Povod za niz svečanosti koje su deo projekta "U čast srpskih vazduhoplovnih velikana" je obeležavanje 90 godina od osnivanja prve srpske avio-kompanije "eroput, čiju tradiciju nastavlja danas naša nacionalna kompanija Er Srbija, zatim 105 godina školovanja prvih srpskih pilota u Francuskoj, 95 godina Srpskog Aerokluba, 90 godina prvog srpskog interkontinentalnog leta Pariz-Bombaj-Beograd i više od pola veka postojanja Udruženja linijskih pilota Srbije. Otkrivanje spomen-ploča Tadiji Sondermajeru i Arčibaldu Rajsu, potpredsedniku Srpskog Aerokluba, održaće se večeras na ulazu zgrade Aerokluba u Uzun Mirkovoj 4.

"Sa izuzetnim pijetetom sećamo se njegovih podviga koje ima u srpskoj i vojnoj i civilnoj avijaciji. Tokom jedne vazdušne bitke u Prvom svetskom ratu preživeo je obaranje aviona i stekao ožiljke za ceo život:, rekao je Mali napominjući da je Sondermajer bio i pripadnik najelitnije francuske jedinice "Rode".

U istoriju svetske avijacije Tadija Sondermajer upisao se 1927. godine kada je legendarnim letom Pariz - Bombaj -Beograd, preleteo 14.800 kilometara i tako među prvima u istoriji izveo transkontinentalni let, naveo je Mali ukazujući da je motiv za taj podvig bila Tadijina želja da prikupi novac za osnivanje vazduhoplovne komapnije Aeroput.

Mali je izneo podatke da se u prvoj operativnoj godini Aeroputa 1928. godine, 1.300 putnika vinulo u nebo, te da "od tada do danas taj broj stalno raste", podrazumevajući da je Aeroput nasledio JAT, a potom njegovim gašenjem danas srpsko-emiratska kompaija Er Srbija.

"Samo u toku prošle godne Er Srbijom je letelo 2,6 miliona putnika. Er Srbija, danas ima 21 avion u svojoj floti i leti ka 45 destinacija i ponosni je vlasnik nagrade "lider na tržištu avio kompanija za 2017. godinu", napomenuo je gradonačelnik.

Predsednik Udruženja linijskih pilota Srbije Velimir Isaković rekao je da je to udruženje zahvalno nacionalnoj avio-kompaniji Er Srbija i DVC-u što su odmah prepoznali duh zaveštanja pokolenjima, istorijsku podlogu i aktivnom pomoći omogućili brzu realizaciju njihove inicijative za postavljanje biste.

"Skupština grada je pomogla uređenjem parka za postavljanje biste. Ovim potezom osnažena je kulturno istorijska mapa Beograda a i turistička ponuda. Naša krilatica je 'Odužimo se precima, ostavimo potomcima', rekao je Isaković.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić rekao je da je ta kompanija ponosna što je deo projekta kojim se odaje počast velikanu srpske avijacije, koji je kako je naveo, ne samo na naše prostore na velika vrata uveo u istoriju svetske avijacije, već je bio i veoma uspešan poslovni čovek.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gaga

Dva meseca su radili travicu i beton,a godinama molimo da se napravi parkic za decu!!!! Hronicno ludilo!!!!

special image