Malinari traže cenu od 220 dinara, merkaju blokade

Predstavnici Asocijacije malinara Srbije održali su danas u Arilju protest upozorenja nezadovoljni otkupnom cenom od 100 do 120 dinara po kilogramu ovogodišnjeg roda.

25
A- A A+

Malinari su sa skupa poručili da je cena maline od 120 do 130 dinara "sramna", jer ih samo do berbe košta 150 dinara po kilogramu, i da neće pristati na cenu nižu od 220 dinara.

Država "isptuje monopol"

Savetnik ministra poljoprivrede, Predrag Lučić, izjavio je u utorak da država, preko Komisije za ocenu konkurentnosti, već ispituje da li ima nedozvoljenog udruživanja i monopola u proizvodnji i prodaji malina, i da će nadležni organi kazniti sve koji se bave nedozvoljenim radnjama kada je u pitanju uređenje tržišta.

"Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu, jer je nemoguće da je prošle godine kilogram malina koštao od 200 do 220 dinara, a ove 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji u proseku za 40 odsto,a prepolovljen je i u Evropi i svetu",kaže predsednik Asocijacije malinari Srbije Dobrivoje Radović.

Malinari kažu da im je obećavano da će malina biti strateški proizvod, a njena cena zaštićena od monopola.

Čuli su se predlozi da se više ne ide u Beograd, čak i da se blokira železnička stanica u Požegi.

Podršku malinarima dala je i Skupština opština Arilje koja je na poslednjoj sednici jednoglasno donela odluku da se uputi zahtev Vladi Srbije i resornom ministarstvu da organizuju hitan sastanak sa poslovnim udruženjem hladnjačara Srbije,na kome bi se postigao dogovor o akontnoj ceni maline.

Ministar se dogovorio sa malinarima

"Predlažemo da država preuzme ulogu medijatora i preduzme odgovarajuće mere u vezi problema oko maline.Oni svojim autoritetom mogu doprineti da se stvori ambijent kako bi se omogućilo slobodno tržište u otkupu maline u Srbiji,imajući u vidu da proizvodnja maline obezbeđuje više od 250 miliona evra deviznog prihoda,koji može biti i milijardu evra ako se regulišu stvari na tržištu",kaže predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić.

Sa protesta malinara u Arilju poručeno je da ukoliko se akontna cena maline ne promeni od sledeće sedmice krenuće se sa radikalnijim protestima.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti