• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malinari traže cenu od 220 dinara, merkaju blokade

Izvor MONDO/Agencije

Predstavnici Asocijacije malinara Srbije održali su danas u Arilju protest upozorenja nezadovoljni otkupnom cenom od 100 do 120 dinara po kilogramu ovogodišnjeg roda.

Malinari su sa skupa poručili da je cena maline od 120 do 130 dinara "sramna", jer ih samo do berbe košta 150 dinara po kilogramu, i da neće pristati na cenu nižu od 220 dinara.

Država "isptuje monopol"

Savetnik ministra poljoprivrede, Predrag Lučić, izjavio je u utorak da država, preko Komisije za ocenu konkurentnosti, već ispituje da li ima nedozvoljenog udruživanja i monopola u proizvodnji i prodaji malina, i da će nadležni organi kazniti sve koji se bave nedozvoljenim radnjama kada je u pitanju uređenje tržišta.

"Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu, jer je nemoguće da je prošle godine kilogram malina koštao od 200 do 220 dinara, a ove 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji u proseku za 40 odsto,a prepolovljen je i u Evropi i svetu",kaže predsednik Asocijacije malinari Srbije Dobrivoje Radović.

Malinari kažu da im je obećavano da će malina biti strateški proizvod, a njena cena zaštićena od monopola.

Čuli su se predlozi da se više ne ide u Beograd, čak i da se blokira železnička stanica u Požegi.

Podršku malinarima dala je i Skupština opština Arilje koja je na poslednjoj sednici jednoglasno donela odluku da se uputi zahtev Vladi Srbije i resornom ministarstvu da organizuju hitan sastanak sa poslovnim udruženjem hladnjačara Srbije,na kome bi se postigao dogovor o akontnoj ceni maline.

Ministar se dogovorio sa malinarima

"Predlažemo da država preuzme ulogu medijatora i preduzme odgovarajuće mere u vezi problema oko maline.Oni svojim autoritetom mogu doprineti da se stvori ambijent kako bi se omogućilo slobodno tržište u otkupu maline u Srbiji,imajući u vidu da proizvodnja maline obezbeđuje više od 250 miliona evra deviznog prihoda,koji može biti i milijardu evra ako se regulišu stvari na tržištu",kaže predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić.

Sa protesta malinara u Arilju poručeno je da ukoliko se akontna cena maline ne promeni od sledeće sedmice krenuće se sa radikalnijim protestima.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

crnjak

Oni svi treba lepo da se skupe i da uzmu kredit ili sta vec, i da kupe hladjanjace samostalno, i da nakon toga izvoze....jer ih stvarno svi prave budalama. u engleskoj 100gr kosta £2.50....a u americi lupam oko $5-6 ....znaci 700din za 12 malinica....HAOS......lepo bre hladnjace da nabave, i da izvoze po celom svetu po regularnim veleprodajnim cenama, zamisli 1kg = $1...pa to nema nigde....koliko tu neko uzima kesha to nije normalno! Srbija lopovska zemlja

Czv FMP Idea Zagreb

Ja bih to zaokruzio na 300 dinara.

Сигурно

Господо малинари,да ли се сећате изборног слогана БРЖЕ,ЈАЧЕ,БОЉЕ?Можда се не сећате пошто наш народ много брзо заборавља неке ствари па да вас подсетим!Са тим изборним слоганом господо малинари,коалиција око СНС-а је добила огроман број гласова у Ариљу на локалним изборима 2016.године и формирала апсолутну власт у скупштини општине Ариље!И шта се сада буните господо малинари?Како сте гласали на изборима ове године господо у Ариљу и околини?А сада крива власт,дај протесте и блокаде?Гласали сте господо за БРЖЕ,ЈАЧЕ,БОЉЕ и за СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ!Сада уживајте у брзим победама!

special image