Turci plaćaju i obnovu stepeništa na Kalemegdanu

Autor:

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će zahvaljujući donaciji turske Agencije za saradnju i koordinaciju "TIKA" od 139.000 evra do kraja jula početi popravka Malog stepeništa, na ulazu u Kalemegdan iz Pariske ulice.

7
A- A A+
most, mostovi, brankov most, brankov, kalemegdan, reka, sava, reka sava, beograd, most na adi, Foto: Mondo/ Stefan StojanovićVesić je, saopštio je Beoinfo, rekao da četvoromesečnu obnovu tog kamenog stepeništa u stilu neobaroka, proglašenog za spomenik kulture, priprema Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture.

"Ugovor je potpisan i novac je obezbeđen", naveo je Vesić i dodao da preostaju formalnosti sa izdavanjem građevinske dozvole.

Posle 600 godina:Turci kod Gradišta obnavljaju Ram

"Malo stepenište je podignuto 1903. godine po projektu prve žene-arhitekte u Srbiji, Jelisavete Načić", rekao je Vesić i zahvalio partnerima iz Turske čijim donacijama se na Kalemegdanu obnavljaju Damat Ali-pašino turbe i česma Mehmed-paše Sokolovića.

 Vesić je najavio da će iduće godine biti završen projekat za Muzej grada Beograda, u preuređenoj zgradi Vojne akademije u Resavskoj 40, iz 1899. godine.

"Tako će Muzej grada Beograda koji je osnovan 1903. godine i koji ima 132 hiljade zvaničnih eksponata koji predstavljaju istoriju našeg grada dobiti novi prostor", rekao je Vesić i najavio da će iduće godine početi i uređenje stare zemunske četvrti Gardoš.

Ovako danas izgleda Karađorđeva (FOTO)

Sve vesti