SPS će glasati za Anu Brnabić, a evo šta traži...

Autor:

Socijalistička partija Srbije glasaće za izbor Ane Brnabić za premijera Srbije, a očekuju da im se povere četiri resora, saopštio je danas lider te partije Ivica Dačić.

66
A- A A+
dačić, zakletva, skupština, predsednik srbije, inaguracija, vučić predsednik Foto: Mondo/Stefan StojanovićDačić je precizirao da je reč o Slavici Đukić Dejanović, Aleksandru Antiću i Branku Ružiću, kojeg socijalisti vide kao ministara džavne uprave i lokalne samouprave, te o njemu samom kao potpredsedniku vlade i ministru spojnih poslova.

Međutim, dodao je Dačić, socijalisti su zainteresovani i za ministarstvo ekologije ukoliko ga bude, ali je naveo i da o tom kadrovskom rešenju nisu razgovarali, jer je to još hipotetičko pitanje.

On je ponovio da SPS nije podržala Vučića kao kandidata za predsednika zato što je tražila ili očekivala premijersko mesto.

"Između premijerskog mesta i rešenja da SPS ima veći broj članova Vlade Srbije, mi smo uvek za drugo rešenje", kaže lider socijalista.

Sa JS će tek razgovarati o stavu te stranke da neće glasati za Brnabićku.

Na pitanje da li to znači da JS ne daje podršku Vučiću time što neće glasati za Brnabić, Dačić je rekao da ne može o tome mnogo da govori, ali smatra da "nije takav nivo njihove odluke".

"Ali, mora se voditi računa o celom kontekstu, bez obzira na personalno pitanje ko je je mandatar i ko će biti premijer. Ovde su u pitanju mnogo dublji i u osnovi temeljitiji politički odnosi, nego što je samo to pitanje. Tako da svakako i to treba imati u vidu - da je reč o predlogu Aleksandra Vučića i da to nije pitanje samo Ana Brnabić".

Treba, smatra on, naći rešenje tako da koalicija ostane zajedno i da se očuva politička stabilnost u Srbiji.

Na opasku da je rečeno da će se u vladi baviti politikom, Dačić je rekao da neće biti nikakvih problema u funkcionisanju vlade i da želi Brnabić puno uspeha, a da će lično dati maksimalan doprinos kako bi nova vlada bila uspešna.

Vučić sutra sa poslanicima SNS o Ani Brnabić

On nije mogao da komentariše to da li u SNS ima onih koji neće glasati za Brnabić.

Istakao je da je to unutrašnja stvar naprednjaka, ali i dodao da treba imati u vidu da je to predlog Aleksandra Vučića, kao i da će se, prema zakonu, ići na izbore ako ne bude ispoštovani rokovi za formiranje vlade, a izbori, kako je naveo, nisu potrebni.

Da li će Palma i Šešelj podržati Anu Brnabić?

Dačić je to rekao novinarima nakon sednice Predsedništva, a pred sednicu Glavnog odbora stranke.

Sve vesti