Britanci se predomislili, žele novi referendum

Autor:

Građani Velike Britanije su se predomislili i žele novi referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela britanska agencija Survejšen.

9
A- A A+
Brexit, BRExit, BREXIT, Britanija, Velika Britanija, referendum o EU, miki maus Foto: MONDO/P. Vujić


Prema najnovijim rezultatima anketa, 53 odsto građana sada bi podržalo glasanje o tome da li da prihvate konačne uslove dogovora o Brexitu, dok je 47 odsto protiv, piše danas britanski dnevnik "Indipendent".

Na isto pitanje postavljeno u aprilu, većina građana od 54 procenata bila je protiv drugog referenduma.
Najnoviji rezultati analize javnog mnjenja pokazali su da je u porastu broj onih koji su protiv "tvrdog Brexita".

Samo 35 odsto garđana složilo se sastavom Tereze Mej da je "bolje ne postići dogovor, nego postići loš dogovor"u pregovorima sa EU, pokazalo je istraživanje "Mejl on sandej".

Englezi da plate 100 milijardi evra

Oko 69 odsto ljudi bilo je protiv izlaska Velike Britanije iz carinske unije.

U međuvremenu, još jedna analiza pokazala je da pristalice Laburističke partije u velikoj meri podržavaju najmekšu varijantu Brexita, piše "Independent".

Velikoj Britaniji je potrebno da Bregzit protekne glatko kako bi se podržala radna mesta i investicije obezbeđivanjem novih carinskih ugovora sa Evropskom unijom, izjavio je ranije danas britanski ministar finansija Filip Hamond.

Englezi prvo Srbina teraju napolje

Brexit znači da će Britanija napustiti jedinstveno tržiste i carinsku uniju EU, kaže on i dodaje da želi razlaz koji ne bi ugrozio radna mesta i investicije, prenosi Rojters.

Hamond je u intervjuu za BBC rekao da bi takav Brexit značio da se glatko izađe iz aktuelne carinske unije ka novom dogovoru u budućnosti koji će nastaviti da omogućuje protok britanske robe ne samo bez carina, već i bez odlaganja i procedura.

Britanski opozicioni Lauristi saopštili su danas da je britanska premijerka Tereza Mej nakon izborne kocke, ostala bez autoriteta uoči formalnih pregovora o Bregzitu.

Sve vesti