Osnovan Pokret obnove Kraljevine Srbije

Autor:

U Beogradu je danas održana osnivačka skupština Pokreta obnove Kraljevine Srbije. Pokret će se boriti za obnovu parlamentarne Kraljevine Srbije, na čelu sa dinastijom Karađorđević.

38
A- A A+
kruna, crkva, kralj, krune, venčanje, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Na Skupštini je izabran Organizacioni odbor i doneta Odluka o osnivanju Pokreta za čijeg zastupnika je izabran narodni poslanik Žika Gojković.

"Ovo je naš i formalni početak rada. Skupili smo više od 12.000 potpisa za nepunih deset dana rada koje ćemo sutra ujutru predati. Samim tim postaćemo i formalno politička stranka", rekao je novinarima Gojković.

On je najavio da će POKS prvo pokušati da otvori što je moguće veću javnu raspravu kada je u pitanju promena državnog uređenja.

Kako je naveo, građani koji su potpisima podržali osnivanje pokreta veruju da će se pokret boriti za obnovu ustavne, demokratske, parlamentarne, Kraljevine Srbije, na čelu sa dinastijom Karađorđević.

"Borićemo se za očuvanje i negovanje porodice i porodičnih vrednosti, pridruživanje Kraljevine Srbije porodici evropskih zemalja u Evropskoj uniji, od kojih su mnoge kraljevine, poput Velike Britanije, Norveške, Švedske, Danske, Belgije, Holandije, Španije", rekao je Gojković dodajući da su to najrazvijenije zemlje Evrope, te da očekuje da će takva postati i Srbija kada se vrati, kako je rekao, sebi, svojim korenima i tradiciji.

Govoreći o odnosu POKS-a prema kraljevskoj porodici i udruženju Kraljevina Srbija, Gojković je istakao da ni na koji način kao politička organizacija ne žele da dovedu u pitanje rad princa Aleksandra Karađorđevića ni udruženja.

"Ne očekujemo podršku niti je tražimo od njih. Očekujemo da se svi zajedno borimo za jedan isti cilj. Oni rade na najbolji mogući način kao što su to radili i do sada, a mi ćemo kroz institucije i politiku pokušati da ovu ideju predstavimo našim građanima", rekao je Gojković.

Na osnivačkoj sednici usvojen je Osnivački akt, Program i Statut stranke, a Organizacioni odbor će, nakon zvaničnog upisa u Registar političkih stranaka pripremiti i sazvati i Izbornu skupštinu, na kojoj će biti izabrani budući organi Pokreta.

Sve vesti