Srpski etno festival najbolji u Evropi!

Autor:

Tamburica fest dobio je počasno mesto u okviru etno scene

1
A- A A+

Svetska asocijacija festivala, umetnika i izvođača (VAFA) proglasila je tamburaški festival Tamburica fest za najbolji festival etno muzike u Evropi, saopšteno je iz pres službe Tamburica festa.

Kako se navodi u saopštenju, ta prestižna nagrada biće uručena direktoru festivala Jovanu Pejčiću, na ovogodisnjem Tamburica festu koji će se održati od 20. do 24. juna u centru Novog Sada.

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Pored naše "tamburice", u konkurenciji su bili tradicionalni etno festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini, Bugarskoj...

U obrazloženju za dodelu nagrade, koje je potpisao potpredsednika VAFA, Don Cvetkov, naglašeno je da je Tamburica fest posebna kulturna misija na svetskom nivou i festival koji za razliku od većine, nije biznis nego istinski neguje tradiciju i ima jedinstven karakter za doprinos svetskoj kulturnoj baštini.

"Presrećni smo jer nam nagrada stiže baš na jubilarni deseti rođendan. Drago nam je da su u Svetskoj asocijaciji festivala prepoznali naš predan rad na očuvanju baštine u okviru kojeg su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva", rekao je Pejčić.

Tamburica fest - dvoje su se tako smuvali

On je istakao da mu je posebno drago što Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021. i omladinska prestonica Evrope 2019. godine, dobija još jedno značajno i prestižno priznanje upravo u oblasti kulture.

Na Tamburica festu je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara iz svih krajeva sveta.
Ove godine, povodom jubileja, nastupiće oko 600 izvođača među kojima i pobednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom delu kao i Veliki tamburaški orkestar Radio televizije Vojvodine, koji obeležava 60 godina rada, te Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije sa 50 članova i drugi.

Sve vesti