Beograd se setio Ejmi Vajnhaus

Autor:

Pre tačno šest godina, na današnji dan u Beogradu, Ejmi Vajnhaus je imala jedan od poslednjih nastupa u svom kratkom životu. Na Kalemegdanu održana predstava o njoj, u organizaciji "Reflektor teatra".

14
A- A A+

Na današnji dan pre šest godina na Kalemegdanu je održan koncert sjajne britanske pevačice Ejmi Vajnhaus.

Nažalost, bio to njen poslednji nastup pred publikom. Preminula je nekoliko nedelja posle tog koncerta u pokušaju.

Na Kalemegdanu, tačno na mestu gde je održan taj poslednji koncert promovisan je projekat "Back to Amy", dokumentarna predstava o Amy Winehouse koja će svoju premijeru imati u septembru.

Predstava "Back to Amy" je predstava o kantautorki koja je nekomercijalne muzičke sadržaje učinila veoma popularnim, osvojivši svet i sva muzička relevantna priznanja. Predstava će dokumentarno pristupiti radu umetnice kroz prizmu Beograda i njenog poslednjeg koncerta, kroz razmišljanja o kapitalizmu i surovim pravilima sveta zabave, kroz scenski osvrt o uzrocima i posledicama. 

"Back to Amy" je spomenik njenom stvaralaštvu, ali i opomena svima nama, koji se prema svom životu i zdravlju odnosimo bez poštovanja.

Teme kojima se bavi predstava je fenomen njene popularnosti, kao i životna priča ove umetnice kao pop-kulturni mit, novovekovna tragedija, ali i povod za širu društvenu debatu o problemima mladih, koji ih dovode do različitih oblika autodeskruktivnog ponašanja.

Portret Ejmi Vajnhaus koji je na prvu godišnjicu smrti doneo njen obožavalac. Svako ko se zatekao ispred kuće u Kamden Skveru, mogao je da se potpiše. Foto: MONDO/Predrag Vujić Portret Ejmi Vajnhaus koji je na prvu godišnjicu smrti doneo njen obožavalac. Svako ko se zatekao ispred kuće u Kamden Skveru, mogao je da se potpiše.

Britanka jevrejskog porekla, sjajnog glasa, preminula je u 27. godini. Poslednji nastup imala je u Beogradu. Teško da bi to moglo nazvati koncertom, jer je Ejmi jedva stajala na nogama, teturala se, zaplitala jezikom... Bio je to pravi fijasko.

Nedeljama pre toga njeni prijatelji su uočili da je sve slabija i krhkog zdravlja, a kažu i da im je ona govorila da će završiti kao oni gore nabrojani. Nekoliko dana pre smrti Ejmi Vajnhaus kao da je znala da je došlo njeno vreme. Tražila je da gleda porodične fotografije, stalno je slala poruke prijateljima ili ih je zvala. Mrtvu je pronašao 23. jula 2011. godine njen telohranitelj u sobi u kojoj je bilo i nekoliko praznih boca vodke.

Istragom i obdukcijom je utvrđeno da je preminula od prevelike doze lekova, droge, alkohola. Njen brat je nedavno izjavio da je bulimija, odnosno poremećaj u ishrani ubrzao njen tragičan kraj. A prijatelji kažu da ju je ubila i usamljenost. Šta je uticalo na tako njeno ponašanje, još se diskutuje. Mnogi su mišljenja da je to što su joj se roditelji rastavili bitno uticalo na ovako tragičan ishod Ejmi Vajnhaus. Otkriveno je, doduše, i da je pevačica prvi put pokušala da se ubije kada je imala samo 10 godina i da je za njen težak život pretežno odgovoran otac Mič.

Karijeru Ejmi Vajnhaus su konstantno pratili skandali. Svađe sa paparacima, scene drogiranja i opijanja, ludi provodi sa Pitom Doertijem, pa svađe sa Pitom Doertijem, potom brak sa Blajkom Filderom Sivilom. Ejmin poslednji dečko Reg Trevis upao je u probleme posle njene smrti , jer je optužen da je silovao devojku koja je probala da ga uteši kada je pevačica otišla...

"Stvarala je iz sopstvenog srca. Iz dubine u kojoj se krije lični mrak, bol, tuga i ništa. Iz dubine koju svako od nas ima, ali samo neki umeju da od nje naprave umetnost. Za mene lično Ejmi je izlaz. Kao neki konopac koji ti stoji iznad glave. Šgruranje zubima u snu. Vožnja avionom u pogrešnom pravcu. Želim da radim predstavu 'Back to Amy' jer to dugujemo njoj, jer to dugujem sebi. Pojave se ti demoni, oduzmu ti kontrolu i znanje. Mogu da te pobede, a možeš i ti da pređeš igricu. 'Back to Amy' je povratak na nas", rekao je reditelj predstave Vojislav Arsić.

Organizator ovog događaja je Reflektor teatar. Reč je o omladinskoj pozorišnoj produkciji, izrasloj iz pozorišnog programa organizacije Centar E8.

"Reflektor teatar je nezavisna omladinska scena koja za svoj rad ne dobija podršku iz budžeta Republike Srbije, a okupljamo, zapošljavamo i angažujemo preko 50 mladih umetnika i umetnica. Građani i društveno odgovorne kompanije to prepoznaju i pomažu nam da radimo bolje i jače. Ovim putem pozivamo sve koji mogu da nam pomognu u stvaranju ove predstave, da nam se jave i priključe se timu koji veruje u Beograd i Ejmi", rekla je direktor Reflektor teatra Aneta Goranović.

Dodala je da su mladi u fokusu rada ovog teatra.

"Sa njima preispitujemo društveno relevantne teme. Verujemo da pozorište ne čine zgrade, već ljudi i ideje. Zbog toga se naše predstave igraju u različitim prostorima, na različitim lokacijama. Naše predstave reflektuju društvo i bacaju svetlo na njegove mračne strane", rekla je ona.

Sve vesti