Borković: Ne smem da pričam, inače...

Autor:

Srpski automobilista Dušan Borković imao mnogo pehova tokom šestog vikenda TCR šampionata, ali i razočaran dešavanjima na Hungaroringu.

4
A- A A+
Dušan Borković Foto: MONDO/Predrag Vujić arhivska fotografija

  Dušan Borković je probao sve, ali nije mu se dalo ovog vikenda na Hungaroringu...

Na 11. i 12. trci TCR šampionata nije uspeo da poveća bodovni saldo, štaviše, pao je u generalnom plasmanu.

Šta se sve dešavalo?

Vozač Alfa Romeo "đulijete" najpre je na subotnjim kvalifikacijama osetio surova pravila ovog šampionata. Uprkos trijumfu na prošloj trci na Salcburgringu, Borković je stavljen u podređen položaj sa dodatnih 20 kilograma balasta na svom automobilu, a obe alfe su vozile sa smanjenom snagom motora, koji je i inače slabiji u odnosu na ostale proizvođače u šampionatu.

Taj hendikep bio je vidljiv ne samo u subotu na kvalifikacijama već i na nedeljnim trkama.

Borković startovao sa 16. pozicije u prvoj trci i zajedno sa aktuelnim prvakom sveta Kominijem (takođe dodatno opterećenim sa 30 kilograma) krenuo u lov na bolji plasman.

Međutim, upravo je Komini udario Borkovića u trećem krugu posle čega je srpski auzomobilista morao u boks. Mehaničari su učinili sve ne bi li osposobili Borkovićev automoibil, pa je u završnici trke Pančevac uspeo da se vrati na stazu i proveri u kakvom je stanju alfa.

Drugu trku obeležio je veliki incident u kojem je učestvovalo nekoliko automobila, a Borković je samo zahvaljujući refleksima uspeo da ostane netaknut. Ipak, to ga je koštalo nekoliko pozicija, koje je uspeo da izbori na startu pre incidenta.

Borković je posle izlaska sigurnosnog automobila uočio da ima problema sa upravljanjem i prekomernim zanošenjem svoje alfe, da bi u drugoj polovini trke, uprkos napretku na 15. poziciju, morao u boks pošto mu je po peti put ove sezone pukla letva volana.

"Ne znam šta bih mogao da kažem posle ovakvog vikenda. Znam šta se dešava, ali ne smem sve da kažem, osim da je jako teško da se takmičiš kad izgubiš motivaciju zbog raznih nepravdi koje nisu do vas. Smanjili su snagu na alfi, a videli smo šta su sve radili ostali proizvođači. Da sa prvog mesta u Austriji padnem ovde na 18, a da neko za kog nismo čuli ovde bude u prva tri, to je zaista tužno. Nadam se da ćemo se i ja i tim dići na sledećoj trci jer kako se sada radi u šampionatu, ne vodi nigde", izjavio je Borković.

On kaže da njegovo mišljenje deli većina vozača, pogotovo kako se loše određuje balans performansi trenutno.

"Pre sezone sam znao da će makar jedan podijum biti veliki uspeh, a ja već imam dve pobede. Nadam se da nas neće više ovako tretirati i da će me pustiti da pokažem koliko mogu. Želim da se zahvalim svom timu, sponzorima i svim navijačima koji su uz mene", rekao je Borković posle trke.

Dušan Borković posle šest TCR vikenda ima 82 boda i zauzima šesto mesto u generalnom plasmanu. Naredni vikend biće održan 8. i 9. jula u nemačkom Ošerslebenu.

Sve vesti