Počeo Bregzit! Prvo o uslovima "razvoda"

Autor:

Godinu dana od referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU u Briselu su počeli razgovori o organizacionim pitanjima pregovora, ali i o ključnim temema Bregzita koja se tiču prava građana, finansijskom poravnanju...

3
A- A A+

Pregovori o Bregzitu počeli su tačno 362 dana od referenduma na kome su Britanci glasali o izlasku iz EU.

Glavini pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da se nada da će razgovori, koji su počeli gotovo godinu dana od referenduma na kome su Britanci glasali o izlasku iz EU, dovesti do utvrđivanja vremenskog roka u kome će pregovori biti obavljeni, preneo je Rojters.

Državni sekretar Velike Britanije za izlazak iz EU Dejvid Dejvis istakao je da London želi uspostavljanje dubokog i posebnog odnosa sa EU i dodao da će razgovarati u pozitivnom i konstruktivnom tonu.

Uprkos spekulacijama o mogućoj promeni u stavu građana Britanije, ali i oslabljene britanske vlade, koje su podgrevale mogućnost ostanka Velike Britanije u EU, zvanični London je pred današnji sastanak poslao jasnu poruku da "Dejvis dolazi u Brisel na prve zvanične razgovore o izlasku iz EU misiji u cilju ispunjenja volje naroda Britanije".

Planirano je da se pregovori o razdruživanju završe za dve godine. Postoji i mogućnost da se pregovori završe i ranije, ali i da se produže ukoliko na to pristanu svih 27 država članica EU.

Očekuje se da se dve strane na početku dogovore o strukturi pregovora, odnosno da se razmotri predlog EU o četvorondeljnom cikuslu svake runde, pri čemu bi se dve nedelje razgovaralo o pregovaračkim pozicijama, a zatim po nedelju dana pregovora i mogućeg dodatnog političkog usaglašavanja.

Britanci se predomislili, žele novi referendum

EU insistira da se prvo razgovara o tzv "uslovima razvoda", a tek onda o uspostavljanju novih odnosa.

Među osnovnim pitanjima razdruživanja je dogovor oko novca koji bi Velika Britanija trebalo da isplati na ime svojih obaveza koje proističu iz još postojećeg članstva u EU, a najčešće pominjana suma je 60 milijardi evra.

EU je takođe zainteresovana da se obezbede adekvatna prava i uslovi za građane zemalja članica Unije koji ostaju da žive i rade u Velikoj Britaniji, a kojih je preko 3,3 miliona. Ista prava važiće recipročno i za građane Velike Britanije koji će nastaviti da žive na teritoriji EU i posle Bregzita, a kojih je oko milion i po.

Sa duge strane zvanični London zainteresoban je za eventualni ostanak u carinskoj uniji i što bolje pozicije u daljem poslovanju i trgovini sa EU.
I EU i Velika Britanija se, za sada, bar deklarativno, zalažu za pregovore u duhu iskrene partnerske saradnje sa ciljem iznalaženja međusobno zadovoljavajućih rešanje prvog izlaska jedne zemlje iz članstva u EU.

Prema diplomatskim izvorima, tokom prve runde pregovora fokus će biti na pitanjima vezanim za prava građana, finansijski dogovor, Severnu Irsku i druga pitanja, objavio je portal Politiko.

Britanski sekretarijat za Bregzit saopštio je prethodno da se očekuje da će obe faze pregovora biti usklađene, a da će se najviše razgovarati o pitanjima vezanim za sam izlazak Britanije iz EU i njenim finansijskim obavezama.

Bregzit: Englezi da plate 100 milijardi evra

Dejvid Dejvis, državni sekretar za izlazak iz Evropske unije i Mišel Barnije, glavni pregovarač Evropske komisije, dogovorili su se o pokretanju pregovora o Članu 50 (Lisabonskog sporazuma EU) 19. juna, saopštila je pošle nedelje britanska vlada.

"NE KAŽNJAVATI LONDON"

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc očekuje da će pregovori o Bregzitu biti najteži pre svega u finansijskoj oblasti i upozorava da London ne treba kažnjavati zbog odluke da napusti EU.

"Nemamo ništa od toga da na kraju imamo loš odnos sa Velikom Britanijom, poručio je Kurc u izjavi austrijskom radiju "Oe1" i baglasio da bi kažnjavanjem Velike Britanije EU samu sebe kaznila i da od takvih mera niko ne bi imao koristi.

Velika Britanija će ostati sused EU ukazao je on. Istovremeno, Kurc je napomenuo da Londonu neće biti dozvoljeno da u pregovorima bira samo ono što mu odgovara.

"Ne sme biti atraktivnije izvan nego unutar EU", podvukao je Kurc.

On ne veruje da će London odustati od istupanja iz EU.

"Bregzit će sada postati realnost. To je kompleksna stvar kojom ćemo se baviti godinama", kaže šef austrijske diplomatije.

On očekuje posebno teške razgovore o istupanju Londona u domenu troškova i budžeta, jer Velike Britanija ima obaveze prema partnerima u EU.

"Očekujemo da će se London pridržavati onoga što je prihvatio", poručio je Kurc i dodao da bi EU izostanak sredstava od Velike Britanije trebalo da nadoknadi uštedama.

Bregzit: Englezi prvo Srbina teraju napolje

Sve vesti