Maturanti bolje rešili testove nego prošle godine

Autor:

Mali maturanti postigli su bolje rezultate na završnom ispitu od prošlogodišnje generacije. Više bodova imali su na sva tri testa - srpskog, matematike i kombinovanog testa.

1
A- A A+

Različit raspored pitanja na kombinovanom testu, koji je trebalo da spreči prepisivanje, nije uticao na rezultat koji su osmaci postigli na maloj maturi, pišu "Večernje novosti".

Na uzorku od nekoliko osnovnih škola, prema pisanju Novosti, pokazalo se da su učenici zadržali ili čak povećali broj bodova na kombinovanom testu, a više su osvojili i iz srpskog i matematike.

Na preliminarne rezultate učenici imaju pravo žalbe školskoj i okružnoj komisiji, pa se zbog toga još ne može precizno reći koliko je uspeh ovogodišnjih maturanata bolji nego kod prethodne generacije, piše ovaj list.

Učenici koji misle da su oštećeni tokom ocenjivanja testova danas mogu da se žale komisiji u školi, od osam do 16 časova, a ako ishodom ne budu zadovoljni žalbu mogu da podnesu okružnoj komisiji.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni u petak, 23. juna.

Tokom vikenda, 24. i 25. juna, učenici će popunjavati liste želja u osnovnim školama, objavljivanje zvanične liste želja zakazano je za 30. jun, a zvanični rezultati raspodele učenika po srednjim školama biće objavljeni 3. jula.

Učenici će se upisivati u srednje škole 4. i 5. jula.

Sve vesti