Selektor o svom statusu i "nametanju" FIBA prozora

"To je veštačko menjanje hijerarhije rezultata", kaže selektor "orlova" o novom sistemu kvalifikacija, koji će primorati mnoge reprezentacije na kompromise i na alternativna rešenja.

3
A- A A+
Ivan Bogunović Foto: MONDO/Ivan Bogunović

Osim što je pročitao sastav šireg spiska reprezentacije za Eurobasket, precizirao raspored obaveza "orlova" i pojedinačno govorio o nekoliko košarkaša, selektor Srbije Aleksandar Saša Đorđević u ponedeljak je govorio o svom statusu.

Konkretno, "Sale Nacionale" upitan je da još jednom, možda preciznije, komentariše najavu Svetislava Pešića da će Srbija posle Evropskog prvenstva ostati bez selektora. U odgovoru na to, Đorđević nije imao šta da doda izjavi koju je dao početkom maja.

"Tada sam rekao sve što sam imao".

Na molbu da ponovi svoju tadašnju poruku, selektor je odgovorio uz osmeh: "Ne, moraćete da prođete kroz pres kliping".

Povod za isticanje te teme u prvi plan bili su najavljeni FIBA prozori, odnosno novembarske i februarske kvalifikacione utakmice reprezentacija širom Evrope. U takvoj situaciji, trenerima-selektorima biće teško, verovatno i nemoguće, da sede na dve stolice.

Upitan za novi sistem kvalifikacija i "presecanje" klupske sezone utakmicama "A" selekcija, Đorđević je odgovorio prilično otvoreno.

"Veštačko menjanje hijerarhije rezultata u svetskoj košarci. Vrhunski NBA igrači neće moći da igraju, automatski Francuska, Srbija, Španija neće moći da igraju u najjačem sastavu. Time se menjaju i principi selektiranja ekipe", rekao je selektor u ponedeljak.

Već je ozvaničeno da NBA neće dozvoliti igračima svojih klubova da učestvuju u tim akcijama, a identičan stav očekuje se i od Evrolige.

"Umesto da igraju oni koji zaslužuju, igraće kombinovani sastavi. Dakle, reč je o nametnutoj situaciji. Nacije koje nemaju mnogo igrača u NBA i Evroligi sada će imati veću šansu da pobede favorite, koji se pojave u nešto slabijem sastavu. Od Moldavije ne možemo da napravimo velesilu, ali sada će imati šansu", dodao je Đorđević.

Šef struke "orlova", koji je i trener Bajerna, najavio je da će 23. i 24. jula u Barseloni biti održan sastanak nakon kojeg će biti poznato da li će u "prozorima" pravo nastupa za reprezentaciju imati igrači timova iz Evrokupa.

Sve vesti