Nacistički grafiti protiv Roma u Beogradu

Autor:

Na zidovima Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukaričkoj padini uklonjeni su grafiti mržnje prema Romima, na kojima su bili kukasti krst isimboli SS divizije. Grafite mržnje prekrečio je ministar rada Aleksandar Vulin.

8
A- A A+

Na zidovima Doma zdravlja na Čukaričkoj padini ipisani su grafiti malo ćirilicom, malo latinicom - "Smrt ciganima", "Srbija Srbima", "Nije za cigane", zajedno sa kukastim krstovima i simbolima "SS divizije".

Ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomirom Mihajlovićem i predsednikom opštine Čukarica Srđanom Kolarićem prekrečio grafite, rekao je da, iako u našem društvu ima mržnje i netolerancije, to ne sme da postane naša slika.

"Mržnja obično ide sa neobrazovanjem. Nema mesta za mržnju među Srbima i nema mesta za mržnju u našem društvu. Ne mogu da razumem, posebno ako je ovo pisao Srbin, da napiše nešto protiv romskog naroda sa kojim smo delili dobro i zlo vekovima, koji su bili uvek uz nas i u teškim i u manje teškim vremenima, koji i danas dele i vole istu zemlju", rekao je Vulin za Tanjug.

UŽAS u Beogradu: Tukli dečaka zato što je Rom!?

Kaže da ne može da razume da neko prebije romskog dečaka zato što je nosio srpsku zastavu i da ne može da razume da se to oćuti, te da se nije ćutalo i neće.

"Kao što ne mogu da razumem, ako je Srbin ovo pisao, na sramotu srpskog naroda, da stavi kukasti krst ii znak 'SS divizije'. Neko u njegovoj porodici je streljan od strane 'SS divizije', neko u njegovoj porodici je umro zbog ideologije kukastog krsta. Ne može Srbin da stavi nacistički simbol u Beogradu, ne može Srbin da širi nacističku ideologiju, koja je ubijala njegov narod", naglasio je ministar.

Vulin je rekao da će Vlada Srbije uvek oštro osuđivati, ali se boriti protiv svih onih koji šire mržnju.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović kaže za Tanjug da su grafiti svakako ružan prizor i da ih romski narod nije zaslužio.

"Mislim da to nije stav većinskog naroda, već nešto sporadično i pojedinačno, ali se često pojavljuje. Romski narod ovo nije zaslužio, da se govorom mržnje preti romskoj zajednici, mi smo prošli i dobrotu i golgotu i stradanje zajedno sa većinskim narodom", kaže Mihajlović.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić rekao je za Tanjug da su grafiti koji su se pojavili u naselju Čukarička padina, sudeći po potpisu koji stoji dole, upućeni navijačima Crvene zvezde.


Sve vesti