Sećate li se Face? Evo šta sada radi

Autor:

Sve nas je fascinirala velika borba čoveka koji je posle padobranske nesreće ostao nepokretan. Ako je nebo granica, morsko plavetnilo nije. Pročitajte šta sada radi nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade.

8
A- A A+

Pripadnik 63. padobranske brigade Goran Todorović nepokretan je punih 14 godina. Invalid je postao posle nesreće dok je sa visine od 1.200 metara skakao padobranom. Padobran se nije otvorio, pa je na zemlju pao pri brzini od 120 kilometara na čas.

Pored padobranstva, zbog povreda je morao da zaboravi i na plivanje i ronjenje.

DOBRO VAM MORE...

Kikinda nema centar za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, ali na otvorenim bazenima održava obuku u ronjenju za osobe koje su u invalidskim kolicima. Ove izuzetne borce u oktobru očekuje Evropsko prvenstvo u podvodnim veštinama.

 Danas, zahvaljujući ulasku Srbije u obuku ronjenja osoba sa invaliditetom, ponovo se bavi sportom koji je voleo i za koji ga vežu najleše uspomene.

"Za mene je povratak u plavo, u vodu, tamo gde ću ponovo sresti Posejdona, ne možete da verujete koliko mi znači. Hodanje po oblacima, osećaj kada se izroni, to znači biti tamo gde sam nekada bio. Čoveku koji je u ovakvom stanju to je jača adrenalinska injekcija nego bilo šta drugo što postoji na svetu'', rekao je Goran Todorović, zvani Faca za RTV.

On je svoju životnu priču ispričao za MONDO:

Misliš da odustaneš? A vidi Facu kako se bori!

Ronjenje je izazov i za Slobodanku Fabian, koja boluje od multipla skleroze.

''Ovo je jedna možda i nada da životi u ovakvom stanju može biti bolji nego što smo mogli da zamislimo'', kaže Slobodanka.

Izvor: Youtube

Pošto su završili osnovnu obuku, članovi Ronilačkog kluba ''Orka'' iz Kikinde, a samim tim i Srbija, zvanično će steći članstvo u Svetskoj asocijaciji koja se bavi obukom osoba sa invaliditetom u ronjenju.

''Mi pokušavamo u Kikindi da zaživimo kao centar jedinstven u Srbiji jer trenutno ne postoji, nadamo se da ćemo obezbediti potrebnu opremu, sredstva za nabavku te opreme i tada ćemo mnogo lakše završavati posao'', kaže za RTV Stojan Bogosavljev iz Ronilačkog kluba ''Orka'' u Kikindi.

Evropsko prvenstvo osoba sa invaliditetom u podvodnim veštinama, koje će se održati u oktobru, biće pravi izazov za kikindske ronioce. Planira se, naime, da upravo oni pripremaju takmičare iz Srbije za to Evropsko prvenstvo.

Glavu gore i bori se!

Sve vesti