"Čamac pun eksploziva ka naftnoj platformi"

Autor:

Saudijska Arabija tvrdi da je presrela iranski vojni čamac pun eksploziva koji se kretao ka naftnoj platformi u Persijskom zalivu.

0
A- A A+

Saudijska Arabija saopštila je da je zarobila trojicu pripadnika iranske Revolucionarne garde, koji su se nalazili u čamcu prepunom eksploziva koji je išao ka naftnoj platformi u Persijskom zalivu, i ocenila da je bio pokušaj terorističkog napada.

Iran: Uhapsili su ribare iz Iraka, kakvi gardisti iz Irana?

Iran je negirao da su trojicu pripadnika elitne Revolucionarne garde u čamcu prepunom eksplozivom uhapsile vlasti Saudijske Arabije. Navodi se da je šef odseka za pogranične poslove u iranskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Madžid Agababaje kazao da su trojica uhapšenih ribari iz južne iračke luke Bušehr. "Ne postoji dokaz da su oni vojna lica", rekao je Agababaje, a prenela agencija ILNA.

AFP prenosi da je u saopštenju saudijskog Ministarstva informisanja i kulture navedeno da zarobljene iranske gardiste "sada ispituju saudijske vlasti".

Agencija navodi da se ovo hapšenje desilo u trenutku povišenih napetosti između Saudijske Arabije i Irana.

"Jasno je da je nameravan teroristički čin u saudijskim teritorijalnim vodama sa ciljem izazivanja teške štete po ljude i imovinu", saopštilo je Ministarstvo informisanja i kulture Saudijske Arabije.

AFP podseća da je ovo saopštenje stiglo 12 sati nakon što su saudijske vlasti objavile da su zaplenile oružje sa čamca zarobljenog na području naftnog polja Marjan u Persijskom zalivu.

Tada je saopšteno da je mornarica Saudijske Arabije ispalila pucnje upozorenja kada su tri mala čamca ušla u saudijske teritorijalne vode i velikom brzinom krenula ka naftnim platformama.

Agencija navodi da u tom saopštenju nije pominjan eksploziv, niti kakva je vrsta oružja pronađena, već je samo pomenuto da je bilo za "subverzivnu namenu".

Saudijske vlasti su tada navele da su dva od tri čamca uspela da pobegnu.

Iran je u subotu optužio saudijsku Obalsku stražu za ubistvo iranskog ribara kada su dva ribarska čamca možda zalutala u vode Saudijske Arabije.

Iran bombarduje ISIS, Ameri oborili sirijski avion

Sve vesti