Borba protiv bele kuge: Subvencije za 15 opština

Autor:

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović Ističe da je to prvi put da se država konkretnim merama bori protiv izumiranja gradova i opština.

22
A- A A+

dan zaljubljenih, zaljubljeni, par, dvoje, ljudi, beograd, ljubav, zagrljaj, zagrljeni, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović


Slavica Đukić Dejanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da se na konkurs prijavilo 90 lokalnih samouprava, kao i da je podsticajna nepovratna sredstva dobilo 15 opština.

"Te subvencije su prvi put stav države da konkrentnim činjenjem opštinama pomogne", kaže Đukić Dejanović.

Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike potpisala je danas u Beogradu ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović sa predstavnicima 15 lokalnih samouprava, čiji su projekti prihvaćeni na Javnom pozivu.

Navela je da je država za realizovanje projekata opredelila 130 miliona dinara.

Objašnjava da su sredstva dobile opštine koje su imale svoj program demografske budućnosti opštine i da su morali da izdvoje svoja sredstva za pitanja pronatalitetne politike i to najmanje 15 odsto u odnosu na ukupna sredstva koja projekat obuhvata.

Kada je reč o kriterijumima za dobijanje sredstava, Đukić Dejanovićeva ističe da se vodilo računa o demografskim indikatorima, nivou razvijenosti opštine, kao i o mogućnosti realizovanja projekta.

"Sredstva je dobilo pet opština iz Vojvodine, tri iz centralne i zapadne Srbije i sedam opština iz južne i jugoistične Srbije", navodi ministarka.

Ukazala je da su to sredstva koja se strogo namenski moraju trošiti, kao i da će finansijsku kontrolu vršiti Ministarstvo finansija.

"Stručni nadzor biće pod pokroviteljstvom Vlade, opštine treba da pokažu koliko je važna lokalna zajednica", kaže Đukić Dejanovićeva.

Ministarka napominje da se u Vladi razmišlja i o drugim podsticajima.

"Mi mislimo da su pronatalitetne mere i pitanje migracija bitni faktori i imamo programe za to", tvrdi Đukić Dejanovićeva.

Kada je reč o razvoju manjih sredina, ministarka smatra da je ključno da mladi u tim sredinama pronađu posao.

"Pored toga, potrebna je finansijska i stručna podrška i tu se planira čitav niz mera", naglašava ministarka.

KNIĆ ZA 40 GODINA PREPOLOVLJEN

Jedna od opština koja je dobila podsticajna sredstva države je i opština Knić, u kojoj je za poslednje četiri decenije broj stanovnika prepolovljen.

Zamenica predsednika opštine Knić Jelena Obradović ističe da je resorno ministarstvo davalo smernice za razvoj projekta u Kniću.

"Ukupna vrednost projekta je 60 miliona i 500.000 dinara. Kabinet finansira za 53 odsto, a opština ostali deo sredstava", kaže Obradovićeva.

Kao jednu od mera podsticaja navodi da će porodiljama biti isplaćivano 15.000 dinara mesečno, kao i pomaganje zapošljavanja mladih u reproduktivnom preriodu i mere edukacije za osnaživanje porodice.

Evo koje su još moguće mere za podsticaj rađanja:

Za treće dete naknada do njegovog punoletstva?

OVAKO će podsticati rađanje dece u Srbiji

Sve vesti