• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napredujemo: Deset toplana grejaće nas na otpad

Izvor Tanjug

Srbija u savremenoj energetici polako hvata korak sa svetom. Uskoro će 10 toplana da sa korišćenja fosilnih goriva pređu na obnovljive izvore - biomasu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je danas Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske, koji će obezbediti da 10 toplana u Srbiji sa fosilnih goriva pređu na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomase.

Raditi na svesti

"Duboko verujem da su ovo važne stvari za budućnost Srbije i posebno za ove lokalne samouprave, jer je važno da razvijamo svest i radimo na sličnim projektima koji će unaperditi naše tržište biomase", rekao je Antić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

 Ceo projekat je vredan 27 miliona evra, od čega je 20 miliona zajam KfW-a, dok će Vlada Švajcarske dati poklon (grant) od pet miliona evra, a Nemačka razvojna banka od dva miliona evra.

Reč je o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.

Prema rečima ministra Antića, zajam je veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate.

Antić je dodao da će sredstva zajma vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.

Grejmo se na slamu, umesto što je "spaljujemo"

Sporazumi su potpisani u okviru projekta "Podsticanje obnovljive energije - razvoj tržišta biomase u Srbiji", koji je, kako je naznačio ministar, izuzetno značajan za ukupan energetski sistem.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ambasadori Nemačke i Švajcarske Aksel Ditman i Filip Ge.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lalo

Komsija se greje na bio masu- soja. Cela ulica smrdi - dimi zlo.... Bolje da se ta bio masa zaore, zemljište gubi procenat humusa baš zbog tih inovacija.... Ekološki vrlo loše.

Malinar

Sve veliku gradovi,a kukaju da im ni ovo ne plaćaju

Vasko

Samo da jos nadju valjanu biomasu, istu trazim vec 5 god. Tako da mislim da je u samom startu projekat osudjen na propast ;)

special image