MONDO/Tanjug

Tramp o Zapadnom Balkanu: Ostaje "crna lista"!

Autor:

Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku o Zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mere koje je pre 16 godina doneo bivši američki predsednik Džordž Buš. Odluka podrazumeva i objavu tzv. crne liste na kojoj su...

4
A- A A+

Tramp je prvi put od preuzimanja dužnosti potpisao neku izvršnu odluku koja se odnosi na Zapadni Balkan i produžio je za još jednu godinu.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu takozvane crne liste na kojoj su osobe i organizacije koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj bezbednosti i interesima SAD.

Od početka ove godine na listi se nalazi i lider SNSD i RS-a Milorad Dodik, prenela je Fena.

Ažurirana crna lista SAD, Dodik i dalje na njoj

Ko je još na "crnoj listi"

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Chesić, Valentin Chorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi.

Buš je 26. juna 2001. godine doneo izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu.

Ona predviđa niz pravnih posledica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu sa optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vašington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu, navela je Fena.

Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili finansiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mestima na zapadnom Balkanu ili u opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije UN na Kosovu nije otklonjena, navedeno je u odluci koju je, nakon Buša i Baraka Obame, potpisao i Tramp.

DODIK: Poraz ako nisam prvi na američkoj crnoj listi

Na osnovu te Bušove odredbe iz 2001. godine formirana je takozvana crna lista osoba i organizacija, sa kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno da sarađuju i kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije.

Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Kancelarija za kontrolu stranih sredstava, koji deluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

Povezano

Sve vesti