Tanjug

Zvanice će OVO moći da vide na inauguraciji VIDEO

Autor:

Gosti sutrašnjeg svečanog prijema u Palati Srbija, povodom stupanja na dužnost predsednika Aleksandra Vučića, moći će da vide kopiju najstarijeg artefakta srpske državnosti - pečatnog prstena srpskog kneza Strojimira od Vlastimirovića.

90
A- A A+

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, rekao je da će biti izložena kopija pečatnog prstena iz devetog veka, koji je "dokaz da je Srbija tada posedovala državnu administraciju i korespondirala sa drugim državama pisanim putem".

Prvi hrišćanin među Srbima?

Prisustvo dvostrukog krsta na pečatu, ukazuje na činjenicu da je njegov naručilac bio hrišćanin, pa se može pretpostaviti da su to bili i njegovi preci, što je protivno dosadašnjem shvatanju da su srpski knezovi primili hrišćanstvo između 867. i 870. godine.

"To je dokaz da je naš vladar bio pismen i da je ovo eksponat kojim ne može da se podiči u svojoj istoriji u tom vremenu, možda ni dvadesetak odsto današnjih evropskih država", rekao je Selaković novinarima.

Tokom ceremonije u šest salona i dva foajea biće prikazana bogata istorija Srbije, a svaki će pokrivati određeni region zemlje - od južne, istočne, centralne i zapadne Srbije, do Vojvodine, Kosova i Metohije, Beograda.

Gostima će biti služeni isključivo domaći specijaliteti i vina.

Izvor: Tanjug

Što se tiče Strojimirovog pečata, on je izrađen od zlata, kupastog oblika sa alkom na vrhu, visine 1,9 centimetara, prečnika 1,35 centimetara i ukupne mase od 15,46 grama, preneo je RTS.

Na prednjoj strani se nalazi dvostruki krst u krugu perli, oko koga je ispisano: "Bože, pomozi Strojimiru!".

Napravljen je u nekoj od vizantijskih carskih zlatara u Solunu, Atini ili Carigradu.

Postojanje pečata samo po sebi dokazuje da je u ondašnjoj Srbiji postojala administracija, arhiva i pridvorska kancelarija, koje su karakterisale jednu državu.

Pečat kneza Strojimira iz dinastije Vlastimivorića se pojavio pod brojem 281 na 150. aukciji nemačke firme "Gorni i Moš", održane 11. jula 2006. godine, na kojoj je bilo ponuđeno 734 objekta koji su okarakterisani kao antička umetnost.

ŠTA JE SVE IZLOŽENO

Glave rimskih imperatora u bronzi, plašt kneza Lazara, jatagan hajduk Veljka Petrovića, Pohvala monahinje Jefimije, samo su mali deo artefakata koje će svetski državnici i ostale ugledne zvanice videti u Palati Srbija.

Spasavanje nacionalnog blaga

Pre aukcijske ponude, pečat se nalazio u jednoj privatnoj nemačkoj kolekciji, tako da je nemoguće utvrditi njegov put. Tri dana prije same aukcije, ruske kolege su obavestile predsednika Srpskog arheološkog društva, Đorđa Jankovića, da pečat postoji i da je ponuđen na prodaju. On je nakon toga o tome izvestio direktora Istorijskog muzeja Srbije, Andreja Vujnovića, nakon čega su poslali dopise tadašnjem premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i ministru kulture Draganu Kojadinoviću, koji je odmah o tome obavestio konzulat Srbije u Minhenu. Srbija je na aukciji otkupila pečat za 16.000 evra, a njegova ukupna cena sa provizijom aukcijske kuće je iznosila 20.000 evra.

U istočnom holu jednog od simbola jugoslovenske arhitekture postavljeni su artefakti među kojima posebnu pažnju privlači replika skulpture Adama iz Lepenskog Vira.

U tom delu zgrade zvanice će biti u prilici da vide i 18 predmeta sa lokaliteta Pločnik, repliku portreta Carice Teodore, ali i set zlatnog nakita iz Jagodin Male.

Povodom svečanog prijema predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Palati Srbije je postavljena i izložba "17 rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije".

Zvanice na sutrašnjoj inaguraciji imaće prilike da vide glave rimskih imperatora u bronzi - Trajan Decije, Klaudije Gotski, Kvintil...

U ovom specifičnom istorijskom vremeplovu gosti će videti i Konstantina I Velikog, koji je ostao zapamćen kao najveći imperator poznog Rimskog carstva.

Vladao je od 306. do 337. godine, a ostao je zapamćen po Milanskom ediktu iz 313. godine, čime je hrišćanstvo postalo zvanična vera carstva.

U salonu Makedonija postavljeni su artefakti iz Južne Srbije.

Na komodama sa leve strane od ulaza biće predstavljen sitni nakit i grnčarija iz 19. veka.

Na levom zidu je postavljen Pirotski ćilim.

Dela sa izložbe "Toplički ustanak" postavljena su u uglu sa desne strane ulaza u salon.

Izložba ima poseban značaj, s obzirom na to da u ovoj godini beležimo značajan jubilej - 100 godina od oslobođenja Toplice i Jablanice, prve slobodne teritorije u čitavoj okupiranoj Evropi.

Pohvala knezu Lazaru

Posebnu pažnju zvanica privući će Pohvala monahije Jefimije, a reč je o vezu na platnu, delo monahinje Jefimije. Pohvalu je monahinja izvezla u čast kneza Lazara početkom 15. veka. Pohvala knezu Lazaru je napravljena kao ćivot (pokrov preko kovčega) za ubijenog kneza i smatra se remek-delom veziljske umetnosti. Spada u najznačajnije pesničke tvorevine srpske srednjovekovne književnosti i važan je istorijski izvor. Tu je i čuveni plašt kneza Lazara je deo odore koju je knez Lazar nosio u Kosovskom boju.

Postavka "Toplički ustanak 1917" prikazuje fotografije, ratne dnevnike Koste Pećanca, vojnička pisma, dopisne karte, oružje i druga svedočanstva o stradanju učesnika ustanka.

U salonu Crna Gora postavljen je portret hajduk Veljka Petrovića na štafelaju, koji je naslikao Pavle Čortanović, zatim delo Stevana Todorovića "Pogibija Hajduk Veljka", ali i pištolji, kremenjaci i jatagan hajduk Veljka Petrovića.

Ovi artefakti predstaviće istočnu Srbiju.

Umetnine koje će predstaviti severnu Srbiju nalaze se u Salonu Slovenija.

Monumentalno delo Anastasa Bocarića "Prisajedinjenje vojvođanskih oblasti kraljevini Srbiji" dominira tim salonom. Ovo ulje na platnu nastalo je 1926 godine.

Dolama Karađorđa Petrovića i Replika Dušanovog zakonika i originali srpskih ustava od 1885 godine, predstavljaju zanimljive artefakte koji će biti postavljeni u Salonu Srbija.

Zvanice će videti Dolamu Miloša Obrenovića, ali i portret Karađorđa Petrovića.

Raška i Kosovo i Metohija biće predstavljeni umetninama u Salonu Bosna i Hercegovina.

Tu domiinira Kopija freske svetog Save - manastira Mileševa, kopija freske loza Nemanjića - manastir Dečani.

U Salonu Hrvatska artefakti će asocirati zvanice na Beograd.

Nakon ulaza sa leve strane muzej grada Beograda izložio je tipičan građanski salon sa početka 19. veka - stil bidermajer. Uticaj Nemačke je očigledan, stroge i teške forme, furniri od ptičjeg javora.

Maketa Tesline laboratorije na Long Ajlendu, Radio aparat "kosmaj 49", Elektronska industrija "Nikola Tesla", Beograd, 1949 čine deo postavke Nauke i tehnike u Beogradu.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Povezano

Sve vesti