• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMO U SRBIJI: Gde su nestale slike!?

Izvor MONDO/Tanjug

Posle velike izložbe posvećene 300. godišnjici Velike seobe u Narodnom muzeju u Beogradu 1990. godine nestalo više od 100 dela koje su srpski slikari poklonili. Ni danas se ne zna gde su.

Neverovatno, ali, nažalost, istinito.

Od 1990. godine ne zna se sudbina više od 100 slika koje su srpski slikari iz dijaspore poklonili Srbiji posle reprezentativne izložbe posvećene 300. godišnjici Velike seobe Srba koja je održana u Narodnom muzeju u Beogradu (novembra 1990. godine), čime je praktično formiran Legat Matice iseljenika Srbije.

Radivoje Dabić, predsednik Matice u vreme kada su ove slike 2008. godine izložene u njegovoj vili kod Paraćina, posle čega im se gubi svaki trag, rekao je Tanjugu u ponedeljak, da je na izložbi u Narodnom muzeju 1990. godine bilo ukupno 200 slika.

Prema njegovim rečima, one su posle toga bile prebačene u sremsku eparhiju Srpske pravoslavne crkve.

"Tu je netragom nestalo 130 slika sa te izložbe, a 70 je preneto u Maticu iseljenika Srbije", rekao je Dabić.

Prema njegovim tvrdnjama slike su prebačene u Maticu, gde je inicirao da se napravi katalog ovih dela, te da je 2008. godine organizovana njihova izložba u njegovoj vili kraj Paraćina.

"Potom se pojavio gospodin Miša Milošević, predsednik Svetske srpske zajednice, koji ja kazao da su slike u njegovom vlasništvu. Tužio je sudu Maticu iseljenika i sremsku eparhiju Srpske pravososlavne crkve kako bi slike povratio u svoje vlasništvo. Proces je trajao 3 godine i da se Matica iseljenika ne bi više povlačila po sudu doneo sam odluku da predam gospodinu Miloševiću sve slike za koje mi on donese dokaz da su njegove. Doneo mi je, na primer, potpis od slikara Miloša Šobajića kao dokaz da je kupio sliku od njega", rekao je Dabić.

Novoizabrani predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić nije želeo da komentariše ovaj slučaj, rekavši samo: "Verujem u nadležne organe i institucije".

Pitanje je glasilo: šta će Matica preduzeti povodom tvrdnje Radivoja Dabića, bivšeg predsednika Matice, da je on polovinu od 70 slika, koje su nestale iz ove institucije, predao Miši Miloševiću, predsedniku Svetske srpske zajednice, a da za ostalih 35 zna gde su, ali da to ne može da kaže.

"Samo mogu da ponovim kako nemam nijedan zvaničan dokument o ulasku i izlasku slika u tadašnju Maticu iseljenika Srbije", rekao je Jakšić, čija je izjava od pre nekoliko dana Tanjugu kako rukovodstvo Matice, izabrano krajem februara ove godine, nije zateklo više od 70 umetničkih radova, koji je trebao da budu u posedu ove institucije, izazvala pravu buru u javnosti i postavila pitanje gde su nestale slike i ko je odgovoran za to.

Istovremeno, Dragica Danon, dugogodišnja savetnica u Matici iseljenika, koja je dobila otkaz u Matici u vreme kada je Dabić bio predsednik, rekla je za Tanjug da je ona preuzela slike iz sremske eparhije Sremske 2008. godine u prisustvu oca Vasilija.

"Tada smo napravili zapisnik u kojem je jasno pisalo da preuzimam 62+11 slika, znači ukupno 73 umetnine. Bila sam u pratnji tih slika u transportu do Paračina gde je održana izložba", rekla je Danon.

Da li će i ko pokrenuti i zvanično postupak da se utvrdi sudbina ovih slika i eventualna odgovornost za njihovo nezakonito otuđenje, Tanjug danas nije uspeo da nađe adekvatnog sagovornika na tu temu.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoro od Srbiju

@ Pravda : To su bili borci za "demokratiju ".

Vaše ime

Proverite kod Duloa, neki tragovi sigurno vode u Humsku.

Ričard Gir

Kod Duloa Vujosevica, zadavio cuvara i oteo slike

SERIJE