mondo.rs,MONDO/Tanjug

MODERNA SRBIJA: Ovo su ciljevi Ane Brnabić (VIDEO)

Mandatarka Ana Brnabić predstavila svoj ekspoze u Skupštini Srbije kao i sastav Vlade. Fokus na modernizaciji države - digitalizaciji i promeni obrazovanog sistema, razvoju privrede.

MODERNA SRBIJA: Ovo su ciljevi Ane Brnabić (VIDEO) Foto: MONDO - ilustracija/Mario Milojević

"Verujem u građane i građanke Srbije. Ušla sam u politiku iz privrede i to iz ljubavi prema Srbiji, u koju sam se vratila pre 15 godina. Čast je služiti Srbiji i gledati kako se ona menja na bolje, kao rezultat rada i napora svih građana", naglasila je na početku svog obraćanja Brnabićeva.

Prema njenim rečima, vreme u kom živimo je puno izazova i mi na te izazove moramo da odgovorimo hrabro i odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo.

Brnabićeva se osvrnula i na debatu u javnosti koja se povela kada ju je predsednik Vučić predložio za mandatara.

"Verujem da su se mnogi pitali zašto ne odgovorama – to je, zapravo, bio moj odgovor. Imala sam cilj pred sobom i danas stojim pred onima koji su me podržavali i isporavali i odgovorno i ponosno izlažem program Vlade", napomenula je Brnabićeva.

Izvor: tanjug

Brnabić je izjavila na početku svog izlaganja od sat i po da je sigurna da će Vlada imati rezultate "o koje ni oni koji su mene osporavali neće moći da se ogluše."

"Nijedna vlada nije započela manadat sa dobrim stanje u budžetu ova. Na tome moram da zahvalim prethodnoj vladi i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću. Moja odogovrnost  prema adržavi i građanima je time  veća.", istakla je mandatarka.

Kako je istakla prethodna vlada je zaustavila bankrot države, da smanji deficit sa kojim se Srbija godinama bezuspešno borila.

"Značajno je je popravljen rejting Srbije na listi Svetske banke. Započeta je opsežna reforma uprave, koja ima za cilj transofrmaciju servisa građana i efiksaniju primenu", rekla je Brnabić i dodala: Podsetiću vas na e - upravu, radove na infrastrukturi.

Evo glavnih ciljeva buduće Vlade Srbije:

DA BUDEMO DIGITALNA NACIJA

"Moja misija je modenizacija društva. Radeći na digitalizaciji daćemo iste mogućnosti celom društvu", rekla je mandatarka.

"Naši građani su sremni za novo digitalno doba. Sve naše kompanije imaju pristup internetu. Koriste ga i građani i privreda. Digitalitacija će odretiti Srbiju na svetskoj mapi.

- Birokratija viđena je kao problem koji troši resurse, zato kompanije treba da koriste nove resurse."

Ocenila je da digitalizacija pruža šansu za nova radna mesta, koja su i bolje plaćena, može doprineti povećanju izvoza i prilika je da zaustavimo sada odliv mozgova i preokrenemo taj trend.

To, kako je rekla, govori na osnovu iskustva najuspešnijih kompanija, kako je digitalizacija pokrenula točak promene.

"Potencijal IT industrije 400 miliona evra godišnje, a plan je da to za pet godina bude 1,5 milijardi", kazala je Ana Brnabić.

LAKŠE DO BIRAČKIH SPISKOVA, ADRESA...

Brnabić je pojasnila da građani Srbije provedu šest miliona sati čekajući u redovima.

"Prvi sledeći korak je formiranje registra stanovništva, kao i adresnog regitstra - svaki ulica će dobiti naziv, a kuća broj. Biće uspostavljen i registar stanovništa i time će automatski biti dostupni birački spiskovi.", pojasnila je Brnabić.

Ona je rekla da nam takođe predstoji promena zakona o elektronskom propisu, kako bi bila prekinuta praksa korišnjena papira. Godišnje se odštama više od 10 miliona dokumenata, komoanije troše stotine miliona evra na arhiviranje dokumenata - u 21. veku.

"Za punu elektronsku upravu je  važno elektronsko plaćanje. Vi samo takse  državi morate da platite na šalteru. Cilj Vlade biće da se to promeni.Ne može u ovoj vladi više da se koristi pečat."

MENJAMO OBRAZOVANJE

- Cilj vlade biće i obrazovanje. To nam je drugi najvažniji cilj. Moramo da popravimo naš sistem.

"Kad završimo školu pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju", navel je mandatarka.

Zato će, kako je poručila, tim u vladi raditi u najboljem interesu Srbije, a ona veruje da će nova vlada umeti da odgovori brojnim izazovima.

Bićemo usmereni na rešavanje problema, da promenimo način razmišjanja. Da mlade navedemo da se bore za ideje, poslove i veruju u sebe. Ne znači da svi treba da budu preduzetnici, već da razmišljaju preduzetnički.

DO IT STRUČNJAKA DOBRIM OBRAZOVANJEM

Mandatarka je istakla da Srbiji nedostaje 11.000 IT stručnjaka i da će to biti Prioritet Vlade - da uhvati korak sa četvrtom induistrijskom revolucijom, a cilj je dobro obrazovanje, modernizacija obrazovanja- dostuponost svima, razvijanje kritičkog razmišljanja i inovatinost.

Ona je naglasila da dualno obrazovanje ne stvara jeftinu radnu snagu, već da deca uče kako da rade još u školama.

"Iako mogu da razumem strahove koji su se mogli čuti u vezi sa dualnim obrazovanjem, dualno obrazovanje ne stvara jeftinu radnu snagu, već predstavlja bolje povezivanje privrede i obrazovanja na svim nivoima i uvodi praksu za teorijsko obrazovanje na taj način da učenike i studente još tokom školovanja pripremamo za rad u privredi", rekla je Brnabić.

"Preduzetništvo je veoma važno, pogotovo u zemljama sa malim brojem stanovnika. To je odnos prema životu, strašteški razvoj mora biti zasnivan na ljudskom kapitalu. Preduzetnička kompenticija je prepoznata kao jedan od osam veština neophodnohj za 21. vek", pojasnila je mandatarka.

"Imaćemo ljude koji će kreirati svoje mesto. Uvođenje informatike od petog razreda smo uveli. Tako će deca usavršitu analitičko mišljenje. Tako ćemo pripremiti decu za život. U više od 340 škola obezbeđeni su roboti za učenje.

Ona je naglasila da je važno da i nastavnici budu digitalno kompetentni i najavila da od septembra kreće obuka direktora, nastavnika.

"Nastavićemo sa programom prekvalifikacije kroz kurseve IT."

"OD NOVCA ZA DUGOVE, MOŽE DA SE NAPRAVI 150 km AUTOPUTA SVAKE GODINE"

Mandatarka je istakla da će jedan od prioriteta njene vlade biti ubrzanje privrednog rasta, i u tom smislu je istakla da smo samo tokom 2016. godine, zbog visokih troškova zaduživanja u prošlosti, platili preko milijaradu evra na kamate.

"Da bi građani razumeli, naglasiću da se sa ovim novcem može izgraditi 150 kilometara auto-puta svake godine.Važno što smo uveli red u javne finansije. Građani su to prepoznali i podneli najveći teret štednje. Ovi napori građana i Vlade Srbije porepoznati su od strane MMF-a, Svetske banke", naglasila je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, uspešno smo prošli kroz šest revizija aranžaman iz predostrožnosti sa MMF-om i sad uspešno završavamo trogodišnji aranžman.

POVEĆANJE PLATA

Ističe da su smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata u javnom sektoru direktno povezani sa javnim finansijama.

"Planiramo da povećamo plate u javnom sektoru i da smanjimo opterećenje poslodavaca. Ne uzmičemo pred problemima, u godinama pred nama očekujemo rast realnog BDP-a od najmanje tri odsto, koji će se zasnivati na smanjenju udela javnih rashoda", naglasila je Brnabićeva.

Za održivu ekonomsku stabilnost ključan je nastavak restrukturiranja privrede, kao i održavanje političke stabilnosti i približavanje EU, rekla je Brnabićeva.

Izvor: tanjug

ULAGANJE U ZDRAVSTVO

Jedan od najvećij proiriteta biće- rekontrukcija četiri klinička centra vredna 25 milijardi dinara.

Brnabić je istakla da će Vlada nastaviti politiku:

- zapošljavanja mladih zdravstvanih radika,

- da će se smanjiti, a potom do kraja mandata i ukinutii liste čekanja pacijenta.

- ulagaće se u opemu

- omogućićemo besplatne intervencije na najsavremenijim aparatima."

Ona je istakla da je važno ulagati i u modernizaciju sporta, ali da sa dobrim rezultatima u ekomomniji bićemo u prilici da ulažemo više u upravljanje otpadom i vodama, zaštitu vazduha.

"Zato ćemi imati i ministarstvo za zaštitu živoitne sredine."

U EU NAM JE MESTO

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će do kraja 2021. godine Evropska unija dati Srbiji pomoć koja će biti VEĆA od MILIJARDU EVRA.

 Nastavila je da će Srbija u spoljnoj politici nastaviti da vodi balansiranu i odmerenu politiku, politiku dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom, ali i SAD. 

OSNAŽIVANJE DOMAĆIH FIRMI i ŽENA

Naglasila je da će akcenat biti na rigoroznoj kontroli trošenja novca.

Naš cilje je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto. To će otvoriti prostor za nova radna mesta", napomenula je mandatarka za sastav nove Vlade.

Mandatarka je dodala i da je cilj nove vlade da svaki strani investitor angažuje lokalne firme kao izvođače i proizvođače.

"Vlada će raditi na osnaživanju domaćih firmi da ispune zahteve i standarde stranih investitora", rekla je Brnabić.

Ona je podvukla i da će buduća vlada raditi na osnaživanju ženskog predzetništva, kao i preduzetništva mladih i socijalnog preduzetništva.

NASTAVAK RESTRUKTUIRANJA, MODERNIZACIJE PRUGA

Kada je reč o restrukturiranju i racionalizaciji javnih preduzeća u državnom vlasništvu, Brnabić je rekla da će taj proces biti odlučno nastavljen racionalizacijom broja zaposlenih, kao i rešavanjem nagomilanih dugova i velikog potraživanja.

"Od 17 strateški važnih javnih preduzeća u državnom vlasništvu, kod deset je status već rešen, a u toku je rešavanje ostalih sedam. To će imati pozitivan uticaj na javne finansije, jer će budžetska podrška preduzećima sa velikim gubicima biti manja", rekla je Brnabić.

Veliki napredak ostvaren je u oblasti putne infrastrukture, rekla je Brnabić, ukazujući da se Koridor 10 privodi kraju, dok će ostale deonice, najavila je, biti završene u prvoj polovini naredne godine.

U tom cilju, podvukla je, potrebno je raditi na jačanju regionalne saradnje i povezivanju infrastrukturne mreže.

"Još 900 kilometara puteva moramo da rehabilitujemo u narednih nekoliko godina", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, povezivanje Srbije sa ostatkom sveta zavisi i od modernizacije i širenja železničke mreže.

"Počećemo tokom ove godine modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta", najavila je Brnabić.

Kada je reč o vazdušnom sektoru, ona je rekla da je ukupan prhod uvećan za 70 odsto u odnosu na prethodne godine.

"Kako bismo osigurali dalji rast i nova radna mesta na Aerodromu Nikola Tesla, stupićemo u koncesioni aranžman, a zatvaranje te transakcije očekujemo u martu naredne godine", rekla je Brnabić.

DA RADE MUZEJI, FILMADŽIJE

Mandatar Ana Brnabić je govorila i o stanju u kulturi u Srbiji.

Kao prioritete u svom budućem radu navela i pomoć filmskoj industriji, kao i uvođenje obaveznih programa za decu u svim institucijama kulture od nacionalnog značaja.

"Daću sve od sebe da u mandatu ove vlade budu konačno završeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, poručila je mandatarka. Posebno je najavila da će obaveza svih kulturnih institucija biti programi za decu.

ODLUČNO PROTIV KRIMINALA

Mandatarka za sastav nove Vlade najavila je danas nastavak odlučne borbe protiv kriminala i korupcije, nastavak saradnje u
okviru Partnerstva za mir, ali i nastavak reforme pravosuđa, rasterećenja sudova, ubrzanju postupaka i
informisanja građana. 

POLITIKA MIRA NA KOSOVU

Brnabić je pri kraju svog ekspozea rekla da Vlada nastavlja poltiku mira na Kosovu, nastavlja pregovore sa privremenim institucijama na Kosovu.

"Potrebno hitno usptavljenje ZSO i to kako je predvišeno sporazumom iz 2015. godine."

POSVEĆENI VOJNIM MISIJAMA

Mandatarka je izjavila je danas da će buduća vlada ostati posvećena učešću Srbije u multinacionalnim mirovnim operacijama UN i EU, kao i angažovanju u programu Partnerstvo za mir.

Predstavljajući program buduće vlade pred poslanicima, mandatarka je kazala da se prava nacionalna bezbednost ne može postići samo jakim vojnim snagama, već da iziskuje i snažnu diplomatiju, efikasnu obaveštajnu aktivnost, jaku privredu, finansijsku disciplinu i efikasan rad vlade.

I MANJINAMA


Ona je dodala da će i buduća vlada biti "duboko" posvećena pitanju manjinskih prava.

"Veoma sam ponosna koliko smo u zakonodavnom, strateškom i institucionalnom smislu postigli u zaštiti prava nacionalnih manjina. U Srbiji danas živi više od 20 etničkih ili nacionalnih grupa, što je više nego bilo gde u Evropi, a deca se školuju na više od 15 jezika", kazala je Ana Brnabić.

Mandatarka je na kraju svog izlaganja istakla da će nakon fromiranja vlada raditi na brojnim reformama.

"Na svim ovim potezima računam na podoršku predsedenika dražave, kao i na prvog potpredsenika (Ivicu Dačića.)

 "Želim da svima kažem da se prave promene se dešavaju kada svaki član društva uradi svoj deo, radimo zajedno i odgovorno prema podoricama susedima i deci", završila je Brnabić.

Srbija će ovog puta svoju šansu iskoristiti. Živela Srbija", zaključila je Brnabić.

Ona je potom predstavila svoj kabinet, nakon čega je pozdravljena gromoglasnim aplauzom.

----------------------------

Prema Predlogu o izboru, vlada za koju je obezbeđena većina, radiće u sledećem sastavu:

Ana Brnabić, premijerka

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova,

Nebojša Stefanović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija,

Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dušan Vujović, ministar finansija,

Goran Knežević, ministar privrede,

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine,

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike,

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije,

Nela Kuburović, ministarka pravde,

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave,

Aleksandar Vulin, ministar odbrane,

Zoran Djorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja,

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta,

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja,

Slavica Djukić Dejanović, zadužena za populacionu politiku,

Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i

Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

Pročitajte biografije ministara i mandatarke.

Biografije ministara: Oni će voditi Srbiju (FOTO)

 ------------------------------

Današnja sednice Skupštine Srbije je kasnila, jer je pozlilo jednom od kandidata za ministra. Sednica je počela nešto posle 10.30.

Ministru pozlilo, sednica parlamenta kasnila

S ministrima stigao i Kajl Skot

Među prvima su u parlament došli ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji će i u novoj vladi zadržati te resore.

U parlament je onda stigao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji će i u novoj vladi predvoditi ta ministarstva, a zatim i ostali predloženi za članove kabineta Brnabić.

Izvor: tanjug

Desetak minutak pred početak sednice došao je i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar...

U parlament je potom stigao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijerku.

U Skupštinu Srbije su potom došli  i ambasadori pojedinih zemalja, među kojima je i američki Kajl Skot.

Tri nova imena u Vladi

Vlada bi mogla da bude izabrana već u četvrtak, u zakonskom roku.

Predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković rekla je ranije danas za RTS da očekuje da će rasprava o izboru nove Vlade trajati dva dana, kao i da će mandatarka sa svojim kabinetom položiti zakletvu u petak prepodne.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nakon izbora, predsednik Vlade i njeni clanovi polažu zakletvu pred poslanicima, cime pocinje da teče njihov mandat.

Nova vlada Ane Brnabić biće 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.


Povezano

Sve vesti