MONDO/Srna

Prve optužnice protiv OVK iduće sedmice?

Autor:

Prve optužnice za ratne zločine koje je počinila OVK na Kosovu i Metohiji mogle bi da budu podignute sredinom sledeće sedmice, saopšteno je iz Haga.

0
A- A A+


U saopštenju je pojašnjeno da je danas Ustavni sud specijalizovanih veća Kosova potvrdio ustavnost Statuta Specijalnog suda za zločine bivše OVK, koji za sedam dana stupa na snagu.

Nakog toga, napominje se u saopštenju, Specijalni sud će moći da počne sa radom, odnosno Specijalno tužilaštvo Dejvida Švendimana će moći da mu podnese prve optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine, koje su počinili pripadnici OVK.

U tekstu se podseća da je krajem aprila Ustavni sud vratio specijalizovanim većima Pravilnik na doradu, pošto je utvrdio da devet odredaba nije bilo u skladu sa "Poglavljem 20 Ustava samoproglašenog Kosova".

Odredbe su prerađene, a odluku o ustavnosti i prihvatljivosti Statuta danas je saopštio predsedavajući Specijalizovanog veća Ustavnog suda, sudija En Pauer-Ford.

Pravilnik reguliše vođenje sudskog postupka pred Specijalnim sudom na svim nivoima, od Osnovnog suda, preko Apelacionog do Vrhovnog suda i reguliše dužnosti sudije za prethodni postupak.

Misija Euleksa je početkom februara imenovala 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Specijalni sud koji će suditi po optužnicama za ratne zločine visokih oficira bivše OVK će funkcionisati na četiri nivoa - Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud.

Sud će, kako je ranije saopšteno, voditi postupke o navodima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima, kao i o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima.

Marti je u tom izvještaju pisao o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Povezano

Sve vesti