MONDO/Tanjug

Zatvor za zamenika javnog tužioca zbog zloupotreba

Autor:

Specijalni sud u Beogradu osudio je na 10 meseci zatvora zamenika Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Radanka Lojanicu zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj.

0
A- A A+

Kako se navodi, Radanko Lojanica je od jednog okrivljenog zahtevao da sredstva od oportuniteta uplati u nenamenske svrhe, kako bi sebi i drugom pribavio imovinsku korist.

Istom presudom izrečena mu je mera zabrane vršenja poziva u oblasti prasvosuđa u trajanju od dve godine, u koje mu se ne uračunava vreme koje će provesti na izdržavanju kazne zatvora.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe Apelacionom sudu imaju Lojanica, njegovi branioci i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Lojanica je osuđen jer je postupajući po krivičnoj prijavi policije protiv N. Z. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On je u postupku oportuniteta protiv N.Z, njemu predočio mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i odbačaja krivične prijave, uslovljavajući ga da u humanitarne svrhe uplati 100.000 dinara, i to prvo 50.000 dinara na račun KUD "Štavalj", dajući mu istovremeno uputstva ispisana rukom na istrgnutom papiru sa stonog kalendara.

Usmeno mu je naložio da uplati 50.000 dinara na račun Vlade Srbije sa svrhom uplate - "otklanjanje posledica vanrednih okolnosti - poplave", sa čime se N.Z. saglasio.

Nakon toga zamenik optuženi je sačinio Službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je prijavljeni trebalo da uplati na račun Vlade Srbije, koju je prijavljeni N. Z. i potpisao i uplatio oba iznosa, s tim što je u pisarnici tužilaštva zahtevao stavljanje zavodnog štambilja na uplatnicu kojom su uplaćena sredstva na račun KUD "Štavalj" što je i učinjeno.

Na taj način zamenik tužioca je zloupotrebio službeni položaj i pribavio KUD "Štavalj" imovinsku korist u iznosu od 50.000 dinara, dok je nakon uplate sredstava na račun Vlade Srbije, doneo Rešenje o odbačaju krivične prijave.

U međuvremenu okrivljeni je zaključio sa KUD "Štavalj" Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, na koji način je i sebi pribavio korist, navodi se u optužnici.

Povezano

Sve vesti