mondo.rs

Vasko Popa dobija obeležje kod Taša

Autor:

Danas se navršava 95. godina od rođena velikog srpskog pesnika Vaska Pope, a tim povodom dogovoreno je da se Beograd oduži ovom velikanu.

5
A- A A+

Udruženje književnika Srbije nedavno je pokrenulo inicijativu da Vasko Popa, jedan od najznačajnijih pesnika na srpskom jeziku i akademik dobije obeležje u Beogradu.

Gradski menadžer Goran Vesić je to podržao, a na današnjem sastanku je dogovoreno da se velikom pesniku podigne obeležje kod Tašmajdana, saopštio je Beoinfo.

Vesić je predložio da Popa dobije spomen obeležje u Beogradu i to u okolini parka Tašmajdan gde je provodio najviše vremena s obzirom da je živeo u neposrednoj blizini, a Udruženje književnika Srbije je prihvatilo predlog.

"Dogovorili smo se da Udruženje pored inicijative za podizanje spomen obeležja Vasku Popi uputi predlog i da se napravi posebno obeležje piscima koji su živeli i radili u Skadarliji, kao i piscima koji su značajni za srpsku kulturu a nemaju obeležje u Beogradu", kazao je Vesić.Beograd se odužio Milutinu Milankoviću (FOTO)


Vasko Popa rođen je u Grebencu, u opštini Vršac, 29. juna 1922. godine, a umro je u Beogradu 5. januara 1991. godine.

Bio je jedan od najpoznatijih pesnika na srpskom jeziku, akademik i uvršten među 100 najznamenitijih Srba.

Vasko Popa je jedan od najprevođenijih srpskih pesnika, a sam je prevodio sa francuskog jezika.

U Vršcu je 29. maja 1972. godine osnovao Književnu opštinu Vršac i pokrenuo neobičnu biblioteku na dopisnicima, nazvanu "Slobodno lišće". Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

NEZABORAVAN: Spomen ploča Bogdanu Bogdanoviću

Povezano

Sve vesti