• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRAVO: Državni dug oboren za 100 miliona €

Izvor MONDO/Agencije

Dobre vesti dolaze iz srpskog državnog trezora. Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja 2017. godine oko 24,06 milijardi evra, što je 67,1 odsto BDP. Budžet u suficitu 12,5 milijardi dinara.

Iznos javnog duga na kraju maja manji je za 100 miliona evra u odnosu na april, kada je on bio 24,16 milijardi evra, a njegovo učešće u BDP-u je smanjeno za 0,6 procentnih poena sa aprilskog nivoa od 67,7 procenata, javilo je Ministarstvo finansija.

Javni dug Srbije pao ispod 70 odsto BDP

Na kraju decembra prošle godine javni dug bio je oko 24,82 milijarde evra, odnosno 72,9 odsto BDP-a.

Najviši udeo javnog duga u BDP-u Srbije, od 201,2 procenta, zabeležen je na kraju 2000. godine, a najniži je bio 2008. godine, kada je njegovo učešće iznosilo 28,3 odsto BDP-a.

Državni dug više nije pretnja Srbiji

Zakonom o budžetskom sistemu, udeo javnog duga u BDP-u je ograničen na 45 odsto, tako da je i dalje daleko od legalnog, odnosno propisanog.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Ministarstvo finansija

BUDŽETSKI SUFICIT 12,5 MILIJARDI DINARA

Srbija je od početka 2017. godine do kraja maja ostvarila suficit republičkog budžeta od 12,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. U tom periodu su naplaćeni prihodi od 434,3 milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 421,8 milijardi dinara.

Putevi i Koridori kvare sliku

Pozitivnu sliku, kao i doasd,kvare državne firme. Državna preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" trenutno imaju deficit od 800 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Samo u maju mesecu ostvaren je suficit od 1,8 milijardi dinara, što je na istom nivou kao prethodnog meseca, pri čemu su ukupni prihodi dostigli 87,3 milijarde a rashodi 85,6 milijardi dinara.

Poreski prihodi su težili 77 milijardi dinara, a najveći deo je ostvaren po osnovu uplate PDV-a u iznosu od 40 milijardi dinara, uglavnom zahvaljujući visokom prihodu po osnovu uvozne komponente.

Prihodi od akciza su na drugom mestu sa iznosom od 22,4 milijarde dinara.

Pored redovnih neporeskih prihoda u maju je uplaćena i premija po osnovu reotvaranja emisije hartija od vrednosti u iznosu od 1,2 milijarde dinara. Prihod po osnovu donacija iznosio je 0,4 milijarde dinara.

Na strani rashoda, čiji je iznos bio 85,6 milijardi dinara, na plate zaposlenih je "otišlo" 19,9 milijardi dinara, dok su transferi fondu PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO iznosili 16 milijardi.

Na nivou opšte države, na kraju maja je zabeležen ukupan fiskalni suficit od 23 milijarde dinara i primarni suficit (kad se od rashoda odbiju kamate) u iznosu od 87,8 milijardi dinara (oko 727 miliona evra).

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju maja je bio 12 milijardi

dinara, dok je AP Vojvodina zabelezila višak od 2,3 milijarde dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju maja imali deficit od tri milijarde dinara.

PIO fond je u deficitu od 5,2 milijarde dinara, kao rezultat viška prenetih sredstava iz prethodne godine u 2017, dok je Republički fond zdravstvenog osiguranja zabeležio suficit od 700 miliona dinara.

Nacionalna služba za zapošljavanje je takođe u suficitu od 1,4 milijarde, dok je Fond SOVO maj završio sa izbalansiranim budžetom.

Tagovi

Komentari 55

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cvejo

Koja je poenta moja bila? Ne treba da nužno dižemo nadu, jer što smo više optimistični, to ćemo teže primiti ono što usledi. Ukupni dug za prethodne godine je godišnji obračun, izvođen na kraju, tako da pre januara 2018. godine nećemo imati nikakve precizne informacije da bismo znali da li zaista treba da pružamo čestitke uopte. Npr. za proteklu godinu imamo uvećanje javnog duga (ukupno). Tako da to ne znač ida do kraja ove neće se balans vratiti u taj smer.

Cvejo

Koliko ljudi zna da je ogromni budžetski suficit u kasi možda zapravo vrlo loša stvar za Srbiju, ekonomski gledano?

Miki

Asistentu,,,,,,, pa pricaj nam malo o tome

special image