MONDO/Agencije

Svet o novoj vladi: Izbor lezbejke - prekretnica

Izbor nove Vlade Srbije je istorijska odluka i prekretnica, tumače novinske agencije AP i AFP, pre svega zbog ličnosti predsednice Vlade.

30
A- A A+

Srpski poslanici su "izabrali jednu lezbejku za prvu ženu premijera što je istorijski potez u toj pretežno konzervativnoj balkanskoj zemlji", javila je večeras američka novinska agencija AP.

Na dve stolice

"Njeno imenovanje u zemlji od sedam miliona pretežno pravoslavnih hrišćana, shvata se kao zavodljiv gest prema EU kojoj Srbija teži", piše AFP. "Ali, vlada gospođe Brnabić je veoma slična prethodnoj vladi gospodina Vučića, i neka mesta su poverena pro-ruskim ministrima, kao što je ministar odbrane Aleksandar Vulin", zaključuje agencija AFP.

"Moćni predsednik Aleksandar Vučić nominovao je Anu Brnabić koja ima zapadno obrazovanje na to mesto... usred protivljenja tvrdokornih nacionalista", navodi agencija.

AP piše da se taj "Vučićev potez uglavnom smatra pokušajem da se umiri zabrinutosti Zapada da se Srbija isuviše približava Rusiji, uprkos svom proklamovanim cilju ulaska u Evropsku uniju".

"Brnabić kaže da će integracija Srbije u EU biti prioritet, zajedno sa održavanjem dobrih odnosa sa Rusijom. Ali, u njenoj vladi su i otvoreno antizapadni ministri", ukazuje AP.

Vučić, koji je prethodno bio premijer, "verovatno će ostati vodeći lider zemlje", zaključulje američka agencija.

I francuska novinska agencija AFP u naslovu ističe da je "Srpski parlament imenovao Anu Brnabić, otvorenu lezbejku, za premijera" i na početku teksta takođe ocenjuje da je to "prekretnica u toj tradicionalističkoj zemlji, a i šire, na Balkanu".

Srbija dobila vladu, i premijerku

Pošto konstatuje da je Brnabić ušla u politiku avgusta prošle godine, na poziv Aleksandra Vučića, tada premijera, AFP prenosi da je ona rođena u Beogradu i da je diplomirala na Univerzitetu Hal u Velikoj Britaniji, a da je, pre no što je ušla u vladu, bila na čelu "mešovitog privatno-javnog udruženja NALED čiji je cilj stvaranje boljih uslova za ekonomski razvoj u Srbiji".

Povezano

Sve vesti