• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iznenađenje: Šta kaže Ana Brnabić o MMF-u

Izvor MONDO/Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je intervju za američku agenciju i poručila da Srbija možda odustaje od obnove aranžmana sa MMF-om...

 Srbija je fokusirana na zaključivanje programa Međunarodnog monetarnog fonda ove godine i proceniće njegove posledice po ekonomski rast pre nego što zatraži novi aranžman, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

U intervjuu za američku agenciju Blumberg, ona je istakla da će nastaviti sprovođenje plana reforme javne uprave koju je otpočeo predsednik Aleksandar Vučić, a koga je ona zamenila na funkciji premijera.

Upitana da li bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, kojim su zvaničnici MMF-a preporučili mere koje uključuju smanjenje rashoda, prodaju ili gašenje neprofitabilnih državnih kompanija i smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji, ona je odgovorila da je "to moguće".

Američka agencija napominje da je Brnabić, obrazovana u SAD i Britaniji, novajlija u politici i da je u istočnoj Evropi prva žena otvoreno homoseksualnog opredeljenja na čelu vlade.

U intervjuu koji je Blumbergu dala u petak, prvog dana na funkciji premijera Srbije, a koji je ta agencija danas objavila, Brnabić je rekla da želi da u naredne dve godine ubrza ekonomski rat na četiri odsto, sa tri odsto koliko iznosi u 2017. godini.

MMF: "Izuzetni rezultati Vlade Srbije"

Ona se, navodi Blumberg, suočava sa teškom borbom nakon što je privredni rast usporio na 1,2 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, a sada razmatra da li koristi od novog aranžmana sa MMF-om imaju prevagu nad strogim nadzorom tog poverioca sa sedištem u Vašingtonu.

"Očito je dobro imati nekoga da vam daje tempo, ritam reformi, sa kim razgovarate o prioritetima, i sve to je velika prednost. Međutim, ponekad je MMF oštriji nego što je potrebno, i u tom smislu bi novi sporazum mogao da omete rast", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, njena vlada će nastojati da ukine 11.300 radnih mesta u lokalnim administracijama do 2020. godine, uključujući 2.500 ove godine, pošto Srbija reformiše svoju javnu upravu i reorganizuje državne finansije.

Premijerka je podsetila da je Vučić od 2013. već ukinuo 80.000 radnih mesta u lokalnim upravama i državnim preduzećima.

Premijer najavio novo povećanje plata i penzija!

Blumberg navodi da su javne finansije Srbije u boljem stanju nakon što je njen budžetski deficit, pre tri godine jedan od najvećih u Evropi, u 2016. godini smanjen na manje od trećinu.

Brnabić je toj agenciji rekla i da njen tim i dalje "razgovara i odlučuje" o tome da li da ove godine proda novu evroobveznicu ili ne, jer su "lokalni tržišni uslovi dobri, a veoma je dobra i likvidnost budžeta".

"Godina 2016. bila nam je prva sa primarnim viškom, ali velike sume novca i dalje odlaze na plaćanje kamata na skupe zajmove. Zato mislim da će 2018. biti godina u kojoj možemo očekivati da kamatne stope budu značajno niže", istakla je premijerka Srbije.

Komentari 82

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beban

Mene Mamica Finansira .

Dule

Lajk za zbirno dislajkovannje svih dosadnih komentara botova.

LANE

Dok je Srbija imala potrebu da zaduzuje cinila je to po veoma povoljnim uslovima kod MMF i nova zaduzenja za sad nam nisu potrebna.

special image