MONDO/Tanjug

Dela velikana u Galeriji SANU!

Autor:

Izložba "Edgar Dega: Trenuci posmatranja" biće postavljena od 15. jula do 15. septembra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, najavio je Narodni muzej u Beogradu.

Osnovu izložbe čine radovi iz Narodnog muzeja u Beogradu, ukupno 29 ostvarenja velikog impresioniste, pre svega crteža i monotipija.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Uz predstavljanje radova na papiru, posetioci će moći da se upoznaju sa njegovim istraživanjima u oblasti fotografije, što zajedno pruža mogućnost za doživljaj njegovog jedinstvenog umetničkog senzibiliteta i za upoznavanje urbane kulture Pariza druge polovine 19. veka.

Nastanak, istorijat i put njegovih dela iz Narodnog muzeja govori o burnim, često i tragičnim istorijskim zbivanjima, ali pre svega o kulturnoj klimi koja je obeležila Evropu kao i naše društvo.

To upućuje na odgovornost, pre svega prema ličnostima koje su svojom posvećenošću i otvorenošću, kao i izvrsnim poznavanjem i osećajem za prave vrednosti stvarale privatne kolekcije koje se danas čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu ističu iz te ustanove.

Centralno mesto u tom smislu pripada kolekciji Eriha Šlomovića, mladog Beograđanina, tragično postradalog u Drugom svetskom ratu, iz koje potiče najveći broj Degaovih dela koja čine ovu izložbu.

Kroz postavku izložbe, čiji je autor dr Dragana Kovačić, uz koautorke monografskog kataloga dr Milanku Todić i Jelenu Dergenc, mogu se pratiti dramatični procesi modernizacije Pariza, ali i Beograda, kada se brzina i kretanje izdvajaju, sve izraženiji čineći da čitave predstave i odnos prema okruženju postanu krajnje nestabilni.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti