MONDO/Tanjug

Novo suđenje za atentat na Vuka Draškovića?

Autor:

Odbrana osuđenog pripadnika bivše Jedinice za specijalne operacije Branka Berčeka, osuđenog za atentat na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, traži novo suđenje, jer, tvrdi, ima nove dokaze koji osporavaju Berčekovu krivicu.

4
A- A A+
vuk drašković, vuk draskovic, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Odbrana nekadašnjeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije Branka Berčeka podnela je danas Specijalnom sudu zahtev za ponavljanje krivičnog postupka koji se odnosi na pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine jer je, kako tvrdi, došla u posed novih dokaza koji osporavaju da je Berček pucao na Draškovića.

Naime, Berček je pravosnažnom presudom pre 11 godina, 2006. godine, osuđen na 15 godina zatvora kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Draškovića, dok je u istom postupku za saučešće u ubistvu Ivana Stambolića osuđen na 40 godina zatvora, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 40 godina zatvora.

Drašković: HITNO RAZBUCATI UDBU, čedo KGB-a

Njegov branilac advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je Tanjugu da je podnela zahtev za ponavljanje krivičnog postupka jer je na rukavicama koje se pripisuju izvršiocu pokušaja ubistva Draškovića nađena krvna grupa koja nije Berčekova. Na rukavicama je pronađena O - nulta krvna grupa, a Berčekova je AB Rh+.

Prema njenim rečima, u vreme suđenja sud nije hteo da obavi veštačenje krvne grupe Berčeka, ali je na osnovu podataka iz Zdravstvenog kartona opšte Bolnice u Pozarevcu odbrana došla do činjenice da je Berček imalac AB Rh+ krvne grupe.

Zbog toga se traži ponavljanje postupka budući da je Berček osuđen na osnovu pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Politička ubistva u Srbiji

U zahtevu za ponavljanje postupka odbrana je predložila ispitivanje u svojstvu svedoka sudije Milene Drecun, koja nije učestvovala u glasanju prilikom donošenja odluke u trećem stepenu.

Berčekova odbrana smatra da je takva odluka nezakonita jer je doneta u krnjem sastavu sudskog veća.

U ovom postupku za pokušaj ubistva Draškovića i ubistvo Stambolića na po 40 godina zatvora osuđeni su i nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek i pripadnici JSO Duško Maričić i Nenad Bujošević, dok su Nenad Ilić i Leonid Milivojević osuđeni na po 15 godina zatvora.

Oslobođeni bivši pripadnici DB-a, Vuk se žali EU

Tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je u tom postupku na 15 godina zatvora a Milorad Bracanović na četiri godine zbog navodnog prikrivanja krivičnog dela.

Iako je zahtev podnela samo Berčekova odbrana, ukoliko sud odobri ponavljanje postupka on bi se ponovio svim osuđenim licima.

Povezano

Sve vesti