MONDO/Tanjug

Darko Šarić osuđen na tri meseca zatvora

Autor:

Treći osnovni sud u Beogradu osudio je danas Darka Šarića na tri meseca zatvora jer je bosanske i hrvatske organe podstrekivao da mu izdaju lično dokumenta na tuđe ime, odnosno Tomislav Savanović.

2
A- A A+


Reč je o trećoj tački optužnice kojom ga je tužilaštvo teretilo, dok je po druge dve tačke optužba odbijena zbog zastarelosti.

Ovo je pevostepena presuda tako da i tužilaštvo i Šarić imaju pravo da ulože žalbe.

Suđenje Šariću održano je u Centralnom zatvoru, gde inače boravi u pritvoru od hapšenja 2014. kada se nakon višegodišnjeg bekstva predao organima Srbije.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Šarića tereti za tri krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Šarić optužen i zbog lažnih hrvatskih dokumenata

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo da se Šarić osudi na osam meseci zatvora.

On se tereti da je dve godine pre pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta uneta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Šarić: Kakav, bre, Tomislav?

Na osnovu lažne dokumentacije Šariću je iste godine izdata i hrvatska lična karta na ime Tomislav Savatović.

Šariću se u Specijalnom sudu sudi i zbog optužbi za šverc kokaina i pranje para.

Povezano

Sve vesti