• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Odlični ste, ako hoćete još - tu smo

Izvor MONDO/Agencije

Srbija je, u saradanji s MMF-om, ostvarila razultate bolje nego što je iko očekivao, a da li će zatražiti novi aranžman, zavisi isključivo od Vlade, kaže šef MMF, Džejms Ruf.

Komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, da bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana sa MMF iz predostrožnosti, Ruf je u Vladi Srbije rekao da to pitanje nije bilo u fokusu ovih razgovora.

Prema njegovim rečima, na Vladi Srbije i Centralnoj banci je da razmotre da li će zatražiti jos jedan aranžman i da je MMF spreman da pruži podršku Srbiji.

MMF: Nastavite reforme i da sredite javni sektor

Kako je naveo, ovaj program je bio uspešan za "unapređenje održivog i seobuhvatnog rasta".

"Poverenje inspirisano suočavanjem s dugotrajnim problemima u Srbiji, dovelo je do bržeg rasta nego što je bilo ko od nas očekivao", istakao je Ruf navodeći da je to put kojim bi trebalo da se ide, bilo novog programa ili ne.

Iznenađenje: Šta kaže Ana Brnabić o MMF-u

Misija Međunarodnog monetarnog fonda saopštila je da je sa Srbijom postignut sporazum o politikama potrebnim za završetak sedme revizije aranžmana, da se program i dalje realizuje u skladu sa dogovorom i da su ispunjeni kriterijumi predviđeni za kraj marta, a većina njih znatno premašena.

Iz Misije MMF-a očekuju da će svi kriterijumi biti izvršeni do kraja juna.

Vujović: Smanjili smo premiju rizika zemlje četiri puta

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da je Srbija ostvarila dobro prolazno vreme i u sedmoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji zemlja ima sa MMF. Ilustrujući postignute rezultate, on je naveo da Vlada i dalje planira rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu od 3,0 odsto, javni dug je smanjen na 67,1 odsto, budžetski deficit je sa prvobitno predviđenih 1,7 procenata za ovu godinu revidiran naniže na 1,3 odsto, a premija rizika zemlje je oborena četiri puta, što znači da su nam manji troškovi koje plaćamo prilikom zaduživanja. Ministar finansija je takođe istakao da je suficit u budžetu na kraju juna iznosio 33,2 milijarde dinara, što je za 80 milijardi ispred plana. Izvoz je, prema njegovim rečima, u prvih pt meseci povećan za 13,3 posto. Vujović je posebno podvukao da izvesni problemi strukturne prirode na koje je MMF skrenuo pažnju, poput kašnjenja reforme javne uprave, državnih preduzeća i drugi, ne postoje od danas već datiraju pet, deset pa i više godina unazad.

Šef misije MMF-a istakao je da su Vlada Srbije i NBS ostvarili dramatično jačanje ekonomije, i poboljšanje privredne situacije.

On je, na kraju posete Srbiji povodom sedme revizije stendbaj aranžmana, objasnio da ovo nije bila uobičajena misija, već da su izvršene i konsultacije na osnovu Člana 4., što MMF čini sa svim članicama bez obzira da li imaju aranžman ili ne.

"Ako pogledamo unazad kada smo organizovali prethodne konsultacije po Članu 4 početkom februara 2015. godine možemo videti da su Vlada i NBS ostvarili dramatično jačanje ekonomije, poboljšanje privredne situacije. Nakon pet godina usporenog rasta, neodržive fiskalne pozicije i problematičnih kredita u bankama došlo je do velikog preokreta u makroekonomskim rezultatima", kazao je Ruf na konferenciji za štampu u Vladi Srbije.

Rekao je da MMF u 2017. predviđa rast od 3 odsto, revidirao je naniže projekciju deficita na samo 1,1 BDP, što je, kako je konstatovao, najniži nivo od 2005.godine.

Takođe, preneo je da je MMF video i da javni dug pada brže i ranije nego što se očekivalo.

"Ono što je važno jeste da vidimo da je došlo do fiskalne konsolidacije koja je brža i veća od projektovane. To je postignuto uz brži rast nego što smo očekivali", naglasio je Ruf.

Kazao je da je to interesantan razvoj koji reflektuje poverenje kod potrošača i investitora u odlučno rešavanje fiskalnih problema u Srbiji

Takođe je ukazao da nezaposlenost pada, a zapošljavanje jača, uprkos značjanog smanjenja radnika u javnom sektoru.

"Videli smo uspešnu realizaciju strategije za smanjenje problematičnih kredita u bankama, a uz to NBS je uspela da zadrži inflaciju na niskom nivou. Ekonomija Srbije, međutim, i dalje se suočava sa problemima ozbiljne ranjivosti i strukturne slabosti", ukazao je on.

Ruf je kazao da MMF ohrabruje vlasti da nastave reforme i rešavaju probleme.

O povećanju plata i penzija u septembru ili oktobru

Šef Misije, Džejms Ruf, rekao je da će prilikom naredne posete Misije, u septembru ili oktobru, biti razgovora o eventualnom povećanju plata i penzija, i ujedno istakao da je u tom smislu potrebna "umerenost".

"Program koji podržavamo ima sveobuhvatnu i vrlo ambicioznu strategiju za rešavanje ovih problema. Obuhvaćena su javna, državna preduzeća, državna uprava, kao i poslovno okruženje. Generalno se može reći da je ostvaren dobar napredak u ovom programu, ali u nekim oblastima je došlo do kašnjenja", objasnio je on.

To se, kako je kazao, odnosi posebno na reformu državne uprave i pružanje javnih servisa, kao i na problem koji se tice državnih preduzeća.

"Generalno ekonomija je još uvek opterećena prevelikim i neefikasnim javnim sektorom, te su potrebni napori da se ekonomija okrene ka rastu efikasnog produktivnog sektora", rekao je Ruf dodajući da je neophodno i unapređenje Poreske uprave, sistema javnih naknada i taksi, kao i obezbeđivanje veća efikasnost, transparentnost pravosuđa.

PROBLEMI: DRŽAVNA UPRAVA, MENADŽMENT JAVNIH PREDUZEĆA...

Džejms Ruf je istakao da se glavni uslov da Bord direktora MMF odobri sedmu reviziju, odnosi na sistem plata u javnom sektoru, gde je, zbog izbora, bilo kašnjenja prilikom usvajanja zakona.

"Potrebno je da se ostvari napredak u usvajanju zakona, što je i deo reforme državne uprave", objasnio je Ruf na kraju boravka Misije u Beogradu.

Govoreći o najvećim problemima državnih preduzeća u Srbiji, on ukazuje na nedostatak korporativnog upravljanja i rukovođenja.

Ne mora se toliko otpuštati, ali...

Ruf je istakao da je u državnoj upravi efikasnost najvažnija, te podsetio da su u programu prvobitno bila definisana veća smanjenja broja zaposlenih, ali da je dobar fiskalni rezultat omogućio da se ne mora ići u tako drastična smanjenja.

Ruf je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da su primer za to problemi koji su početkom godine nastali u proizvodnji struje.

On je istakao da se najbolja rešenja razlikuju od preduzeća do preduzeća, a za neke je dobra mogućnost privatizacija ili uključivanje strateškog partnera.

"Osnovi cilj je da se obezbedi da državna preduzeća prestanu da budu izvor fiskalnog rizika u narednom periodu", rekao je šef misije MMF-a.

Konstatuje da su ostvareni dobri rezultati u smanjenju zaposlenih u javnom sektoru, ali da je potrebno da se radi i optimizacija i raspodela resursa.

To podrazumeva u nekim mestima manji broj zaposlenih, a u nekim, veći broj, rekao je on.

"Primera radi, moguće je da je potrebno više zdravstvenih radnika uz smanjenje nemedicinskog osoblja. Potrebna je racionalizacija mreža škola, manji broj nastavnika i profesora, ali više nastavnika u oblastima koje su važne u modernoj ekonomiji, za Srbiju u njenom približavanju EU", rekao je Ruf i naglasio da je MMF-u potrebno da vidi brži napredak nego što je ostvaren do sada.

"Neke mere oko kojih smo se dogovorili za naredne nedelje i mesece, idu u pravcu rada na tim teškim i dubokim reformama", kazao je šef misije MMF-a.

Misija MMF-a sa DŽejmsom Rufom na čelu boravi u Srbiji od 22. juna povodom sedmog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana iz predostrožnosti.

U okviru sedmog razmatranja aranžmana, sagledane su obaveze koje su dogovorene ekonomskim programom, kao i mere i rezultati ekonomske politike koje će biti sprovedene u narednom periodu.

Komentari 72

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zile

Ja mislim da treba smanjiti plate jos 30%,i da vidis koliko cemo jos ustedeti para,pa osnovati konc- logore i prinudni rad pa da vidis bre sta su rezultati.!!! DRUG KIM DZONG UN MMF...Nedo vas bog i daleko vam lepa kuca.

Aleksa

Svakako da pohvale gode.

ina

Srbija je radila na tome da se ekonomska saradnja poboljsa

special image