MONDO/Tanjug

Tabaković: Kako to "zašto plaćamo dugove Kosova"?

Autor:

Guvernerka NBS, Jorgovanka Tabaković, odgovorila je danas da Srbija plaća sve dugove iz 90-ih godina na ovamo, uključujući i kredite Kosova, jer je ta teritorija deo Srbije.

7
A- A A+

"Ovo jeste specifično. Srbija plaća taj dug, jer Kosovo smatra delom svoje teritorije", rekla je Tabaković odgovarajuči na novinrasko pitanje na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Misije MMF-a Džejmsom Rufom i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

MMF: Odlični ste, ako hoćete još - tu smo

Guvernerka je rekla da se "svi dugovi iz 90-ih godina pa nadalje, na nivou MMF-a čija smo članica, redovno usaglašavaju i proveravaju, i dostavljamo mesečne izveštaje o stanju tih kredita, ne samo onih koje imamo unutar problematičnog dela jedne teritorije Republike Srbije, što je Kosovo, nego i svi zaostali dugovi iz 90-ih godina sa Češkom Libijom, itd".

Izvor: Tanjug

"Narodna banka Srbije svakog meseca dostavlja Ministarstvu finansija izveštaj o visini rata duga koji se otplaćuje, ali koliki god da je taj iznos, on je važan jer država mora da ga plaća", ocenila je Tabaković.

Guverner je kao najveći uspeh NBS navela smanjenje udela problematičnih kredita u ukupnim plasmanima banaka, precizirajući da je njihov nivo smanjen za pet procentnih poena, na 16,5 odsto, primenom strategije i akcionog plana NBS koji su doneti pod pokroviteljstvom MMF.

Povezano

Sve vesti