• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar: Neće biti prodaje zemlje strancima

Izvor Tanjug

Neće biti prodaje zemlje strancima, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Evo kako će se to rešiti.

 Prodaja zemljišta strancima -  Nedimović Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Nedimović tvrdi da će se to rešiti izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Stav Vlade Srbije je potpuno jasan, Srbija će do 1. septembra rešiti problem liberalizacije, rekao je Nedimović za RTS i dodao da će javnosti u ponedeljak biti predstavljena završna verzija izmena tog zakona.

"Nećemo izmišljati toplu vodu, ograničićemo liberalizaciju tako da onemogućimo strancima da u određenom vremenskom periodu mogu lako da dođu do zemlje, za fizička lica ćemo to vezati za prebivalište, a za strana pravna lica za registar", rekao je on.

Na pitanje da li će za fizička lica taj rok biti pet godina, odnosno sedam godina za pravna lica, Nedimović kaže da su to neka od rešenja kojima se "gravitira", ali da će u ponedeljak, utorak to biti potpuno jasno.

Govoreći o situaciji sa malinarima, Nedimović kaže da se prethodnih šest meseci radi na tome da se utvrdi kuda ide malinarstvo u Srbiji i da nije bilo reči samo o ceni maline.

Stranci ne mogu da kupuju srpske oranice do 2025?

"Poljska je naš najveći konkurent na tržištu i nepoznanica je kakav je ove godine tamo rod. Kontradiktorni podaci stižu i najbolje je da proizvođači i otkupljivači odu tamo i vide kakva je situacija", kaže Nedimović i dodaje da ne postoji berza kako bi mogla da se utvrdi cena maline.

Kostić: Pa ne bi stranci oranice odneli u torbama

S druge strane, nepominje da tržište reguliše cenu proizvoda i ističe da država učestvuje samo kao medijator.

"Radili smo na procesu shvatanja šta treba raditi u budućnosti", kaže Nedimović.

Navodeći da država daje subvencije za voćarstvo i povrtarstvo, Nedimović je rekao da je za nabavku traktora koje subvencioniše država stiglo 2.300 zahteva, a ima i oko 300 zahteva koji nisu validni.

On očekuje da ta priča do oktobra bude zaokružena.


Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đoka

Znači - BIĆE PRODAJE ZEMLJE STRANCIMA!

DEKI-NS

Deo SSP-a mora da se suspenduje,EU je bila poželjna organizacija do 2010. posle su izgubili kompas,vakat je da se odustane od EU.

Uzurpator

Imam 3h zemlje koju obradjujem odem vam ja u opstinu i pitam zašto zemlja pored mene stoji u parlogu ide mi korov u njivu kažu neće da bude licitacija mora tako čeka se investitor neki iz Dubaija tako ti ja početkom juna potanjiram nekih 10 h i posijem soju nudio da platim neće nikla soja eto ti gospode i kazne me sa krivičnu prijavu i ajd na sud ukinu aktivan status i slobodan si dobijem da platim od suda to sto sam uradio tri puta skuplje nego sto se arenda kreće 64 hiljade din po hektaru em neposejah na vreme em suša i kad skinuo taj usev nisam imao ni za kombajn da platim a moje radove ni neracunam imam 35 god i porodicu od nas osmoro u kuci i neda ti država da živiš tako da sam nagrabo u ovoj igranki sa državom i nazvan uzurpatorom kao da sam oteo nekom nesto a oni prosto Mole strance guraju im zemlju u usta kao da ovde nema ko da je radi a kad je licitacija naši seljaci se otimaju samo sto se ne potuku pa ko ima vise novaca taj je i zakupi a mi sitni možemo samo da sanjamo i čekamo da dodje neko normalan na celo ove poljoprivrede i udari rukom od taj sto u toj skupštini i rastera gamad i besposlene ljude sto tu sede i primaju platu a pojma nemaju da vode ovaj narod i uvide sta to nas muci na selu

special image