MONDO/Agencije

Testovi za sidu u apotekama - da li biste kupili?

U Brazilu je u apotekama počela prodaja testova za otkrivanje virusa side . Kada bi ih bilo kod nas - da li biste ih koristili?

6
A- A A+

Prvi "autotestovi" na HIV virus stigli su prethodne nedelje na rafove apoteka u državi Rio de Žaneiro, a do kraja nedelje će početi da se prodaju i u državama Sao Paulo i Espirito Santo.

Testom koji su, odobrile sanitarne vlasti, može da se utvrdi da li je testirana osoba nosilac virusa side ili ne.

U Brazilu, zemlji od 200 miliona stanovnika, ljudi nevoljno odlaze u sanitarne ustanove da se testiraju. Zato gotovo 20 osto nosilaca HIV infekcije ne zna da su seropozitivni, što je oko 150.000 ljudi, od ukupno oko 800.000 zaraženih u zemlji.

Pročitajte: Istinita priča - moj život sa HIV-om

Brazil je tako postao prva zemlja u Latinskoj Americi i Karibima koja u apotekama prodaje testove za samostalnu proveru. To se već radi u nekoliko razvijenih zemalja, kao što su SAD, Velika Britanija i Francuska.

Brazil je pionir u borbi protiv side i nudi besplatno lečenje svakom ko je dijagnosticiran kao seropozitivan.

Test pod nazivom "Action" koji je razvila brazilska kompanija "OrangeLife", radi na principu uzimanja kapi krvi koja se pomeša sa reaktivnim agensom čime može da se utvrdi prisustvo antitela koji ukazuju na izloženost HIV-u.

Pročitajte: Šta je HIV, a šta sida, i ostala slična pitanja

Rezultat se dobija za 20 minuta, a test košta između 60 i 70 reala, odnosno između 16 i 19 evra, što je dosta visoka cena za Brazil. Jedna crtica i osoba je seronegativna, dve crtice je znak da je osoba seropozitivna. Smatra se da je test 99,9 odsto siguran, što je viši procenat sigurnosti nego u SAD, gde se test vrši na osnovu pljuvačke.

Farmaceuti, lekari i proizvođači ocenjuju da ovaj test predstavlja značajan napredak u porbi protiv virusa side, jer što se pre virus detektuje to se bolje leči.

Zbog činjenice da je većini teško da prihvate da su serpozitivni, u nekim apotekama u Brazilu postoji izdvojena prostorija gde klijenti mogu da urade test, a na kutiji proizvoda nalazi se telefonski broj preko koga besplatno može da se dobije psihološka pomoć kao i informacije o lečenju.

Autotestovi" na HIV virus još uvek ne mogu da se kupe u apotekama u Srbiji. Ali, kada bi ih bilo...


Povezano

Sve vesti