Zrenjanin: Rešen problem arsena u vodi za piće

Autor:

Kompanija "Sinertek" zadužena za prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, obavestila je gradsko preduzeće "Vodovod i kanalizacija" da je prisustvo arsena u vodi u dozvoljenim granicama.

2
A- A A+

Time je rešen glavni problem zbog kojeg je 2004. godine zabranjena upotreba voda iz gradske vodovodne mreže za piće.

Siniša Gajin iz "Vodovoda" je saopštio da, "po rezultatima analize vode sa prečišćivača, od 7. jula prisustvo arsena iznosi pet mikrograma po litru, što je dva puta manje od dozvoljene granice".

Arsena je u vodi pre prolaska kroz prečišćivač bilo 100 mikrograma po litru.

Gajin je rekao da je i prisustvo gvožđa u vodi svedeno u okvire dozvoljenih granica, dok je prisustvo mangana i amonijum-jona i dalje iznad dozvoljene granice, ali je spušteno na vrednosti koje treba da se postignu u ovoj fazi prečišćavanja vode.

Ti rezultati su postignuti posle testiranja prve dve faze procesa prečišćavanja vode u postrojenju.

Zrenjanin je žedan!

Po najavi investitora, sledeće nedelje počeće testiranje preostalih faza prečišćavanja, uz dalje podešavanja parametara kvaliteta vode.

"Puštanje vode sa prečišćivača u gradsku vodovodnu mrežu uslediće pošto Zavod za javno zdravlje potvrdi da voda iz prečišćivača ispunjava sve parametre koje propisuje republički Pravilnik o kvalitetu vode, a biće dozvoljena za piće kada ovlašćena inspekcija ukloni zabranu", najavio je Gajin.

Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo će biti ispuštan u kanalizaciju.

Postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu probno radi od sredine juna.

Zrenjaninci pred Vladom pokazali kakvu vodu piju

Povezano

Sve vesti