• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MILIJARDE iz Evrope stižu u Srbiju

Izvor MONDO/Tanjug

Evropska investiciona banka planira da obezbedi zapadnom Balkanu dodatnih 3,5 milijarde evra u naredne tri godine za infrastrukturne projekte, od čega će veći deo sredstava biti za Srbiju.

 Evropska investiciona banka milijarde Srbija  Izvor: MONDO/Lana Stošić
Izvor: MONDO/Lana Stošić


"Planiramo da povećamo aktivnost na Balkanu i u Srbiji, kroz takozvanu Inicijativu povećanja ekonomske otpornosti regiona. Planiramo da uložimo dodatnih 3,5 milijarde evra u naredne tri godine, od čega očekujemo da će oko 50 odsto tih sredstava otići na projekte u Srbiji", rekla je Tanjugu šefica kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ona je objasnila da će taj novac biti uglavnom za projekte u putnoj i železničkoj infrastrukturi.

Kako je rekla, EIB planira da izdvoji u okviru te inicijative dodatnih 6,5 do sedam milijardi evra za Severnu Afriku, odakle dolaze migratorni problemi, ali i tranzitne zemlje kao što su Srbija i Balkan.

"Za ta dva regiona planiramo dodatnih šest i po do sedam milijardi evra od čega će oko 3,5 milijarde biti za zapadni Balkan, a za Srbju veći deo tih sredstava kao najveće zemlje u regionu", navela je Negre.

Ona je podsetila da je EIB jako aktivan u Srbiji i da je su najveći finansijeri Koridora 10, sa skoro 600 miliona evra uloženih sredstava.

"Već finansiramo bolnice u Srbiji - klinički centar u Nišu i nastavićemo finansiranje kliničkih centara u Beogradu, Novog Sadu i Kragujevcu. Finansiramo naučnu infrasturkturu, završili smo naučni park na Zvezdari u Beogradu, završavamo uskoro i naučni park u Novom Sadu koji je u izgradnji. Uložićemo i u naučni park u Nišu i to su neke od tema o kojima smo razgovrali sa premijerkom i delegacijom Srbije", rekla je Negre.

On podeća da je EIB u Srbiji prisutna od 2001. i da je jedan od najvećih investitora sa uloženih više od 4,5 milijarde evra u Srbiji.

MMF odobrio Srbiji još 1,2 milijarde evra

Prema njenim rečima, ta sredstva se dosta dobro implementiraju i već je isplaćeno skoro 80 odsto novca, što je dobar stepen iskorišćenosti.

"Fokusiramo se u budućnosti na agendu povezivanja zemalja u regionu, Srbije sa zemljama članicama EU koje je okružuju, ali isto tako i sa zemljama u regionu koje nisu još zemlje članice. Nama je cilj da pomognemo integraciju Srbije i zemalja u regionu u EU. Srbija je zemlja u kojoj najviše ulažemo, najveća je zemlja u regionu i nama jako važan partner", istakla je Negre.

Ona dodaje da su upravo imali razgovor sa delegacijom Srbije kako da se poboljsa saradnju i još intenzivira.

Kako kaže, EIB je najveća finansijska institucija na svetu i ima jako povoljne uslove finansiranja, jer se zadužuje na finansijskom tržištu po najboljim uslovima.

"Neprofitna smo organizacija, kada sarađujemo sa državom nemamo nikakve zatezne penale, nikakve dodatne trškove", dodala je ona.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sova

Stizu milijarde za dzepove kamarile na vlasti, a narod da vraca, je li? Svi znamo kako bedno zivimo, kud odose milijarde koje su do sad stigle u Srbiju?? Niko nije lud, narod sve vidi i zna, samo se pitam dokle ce da trpi?

..

...a iz zemlje izlaze bilioni i bilioni.

62

Kud ćemo s tolikim parama Sad će nam prosek plate biti 531,42 €

special image