Pritvor za petoricu Srba, preti im doživotna!

Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica srpskih državljana od devetorice saslušanih osumnjičenih za premlaćivanje do smrti Afroamerikanca Barakija Hendersona (22) na ostrvu Zakintosu.

136
A- A A+

Očekuje se ista odluka, o pritvaranju do suđenja, i ostale četvorice osumnjičenih koji su danas saslušani.

Mediji su ranije danas objavili da je trojici državljana srbije određen pritvor od 18 meseci.

Najavljena optužnica protiv petorice je najteža: ubistvo s predumišljajem jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo, prenose grčki lokalni mediji.

Petorica će tako narednih dana biti sprovedena u zatvor gde će sačekati suđenje.

Juče su iskaze istražnom sudiji dali jedan 34-godišnji Grk, jedan 32-godišnji britanski državljanin za koga se tvrdi da je srpskog porekla, i trojica državljana Srbije - dvojica 18-godišnjaka i jedan 21-godišnjak.

Po njihovim advokatima, prenose grčki mediji, najteža optužba koja se priprema protiv njih donela bi kaznu doživotnog zatvora.

Advokat dvojice 18-godišnjaka iz Srbije, Lefteris Janatos, ocenio je tu optužbu kao "najtežu, ali očekivanu", mada "ima potpuno poverenje da će grčki sud optužnicu (protiv njih) preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda, i da će suđenje biti pravedno".

Ta druga optužba - za nanošenje smrtonosnih povreda, obično u Grčkoj donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina zatvora, dok većina osuđenih za ubistvo s predumišljajem, doživotno ostaje u zatvoru.

Ko su Srbi uhapšeni na Zakintosu


Lokalni mediji prenose i da je ambasador Srbije Dušan Spasojević posetio ostrvo i grupni napad na Afroamerikanca objasnio "nekontrolisanom upotrebom alkohola", a "ne rasističkim motivima".

Ambasador je najavio da će uskoro po sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javnog reda Grčke, grupe srpskih policajaca doći da bi pomogli pre svega preventivni rad policije u turističkim mestima Grčke gde je mladih turista iz Srbije mnogo, a incidenti su česti, preneo je sajt "Imera Zakintu".

Neizvesno je kada će početi samo suđenje jer je prethodno potrebno sprovođenje detaljne istrage i, naravno, prikupljanje dokaza.

Njih će biti jer se gotovo svakodnevno pojavljuju novi zapisi sa video kamera koji sa dosta preciznosti ukazuju na to kako se sve odigravalo.

Snimak iz bara i onog što se kasnije desilo na ulici, dramatični momenti obaranja i, zatim, šutiranja Amerikanca obišli su svet. Gotovo da nema TV stanice koja ih nije objavila.

Izvor: youtube

Prema tvrdnji reportera "To proto thema", sve je bilo gotovo za 21 sekundu. Posle toga, očigledno, 22-godišnjaku koji je posle zadobijenih udaraca nogama ležao na trotoaru, više nije bilo pomoći. Hitna pomoć koja je stigla za šest minuta nije mogla da ga spase.

Izvor: youtube

Zvanični izveštaj je da je umro od mnoštva udaraca koje je zadobio u glavu i lice i zbog kojih je momentalno došlo do krvarenja u mozgu. Na snimku se vidi da je na njega nasrnula grupa od desetak mladića.

Novi snimak tuče sa Zakintosa! (VIDEO)

Koji je neposredni povod, razbijena flaša, pogrešno piće, selfiji sa devojkom, malo su važni, komentarišu grčki mediji koji podsećaju da je previše jevtinog alkohola koji se toči u letovalištima sve češće uzrok incidentima i potencijalna opasnost za nove tragične događaje.

U svakom slučaju srpske državljane čeka višemesečni pritvor sve dok se ne završi istraga i ne prikupe relevantni dokazi. Onda sledi podizanje i potvrđivanje optužnice i tek tada zakazivanje suđenja.

Osumnjičeni su odbacili optužbe pred istražnim sudijom.

Evo šta su oni rekli:

Šta su uhapšeni rekli na saslušanju VIDEO

Sve vesti