Hrvati Crnogorcima: Uklonite spomenik ubici Hrvata

Autor:

Pošto je u Slatini u Crnoj Gori otkriven spomenik Puniši Račiću, Hrvatska je zatražila njegovo uklanjanje jer je reč o osuđenom ubici Hrvata u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Iz Podgorice najavljaju da će ukloniti

35
A- A A+

Inicijativu da se u selu Slatina, rodnom mestu Puniše Račića, postavi spomen-obeležje, pokrenulo je bratstvo Račića, a spomenik je postavljen u sredu.

Spomen-ploča Račiću podignuta je u Slatini kod Andrijevice, rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio. 20. juna 1928. pucao je u Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Grandžu i Ivu Pernara.

Inspekcijski "ultimatum"

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila je opštini Andrijevica da u roku od dva dana ukloni spomenik Račiću. Iz Opštine su rekli da će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje, nakon što je državna inspekcija danas pregledala dokumentaciju i zapisnik komunalne inspekcije Andrijevice sačinjen pre postavljanja spomenika i na osnovu toga donela odluku.

Račić je u Narodnoj skupštini bio poslanik Radikalne stranke i, kako tvrde hrvatski mediji, zagovornik velikosrpske politike.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova zbog toga je pozvalo crnogorskog ambasadora u Zagrebu Bora Vučinića kome je izražen najoštriji protest.

"Ministarstvo očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od ovog čina u duhu dobrosusedskih odnosa i traže preduzimanje odgovarajućih postupaka i mera, kao i uklanjanje spornog obeležja, jer nas takvi i slični potezi udaljavaju od cilja kojima bi Vlade obe države trebalo da teže", navodi u saopštenju hrvatsko ministarstvo.

Osijek: Otkriven spomenik Alojziju Stepincu

Otkrivanje spomenika Puniši Račiću, osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, osudili su i Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore i Hrvatska seljačka stranka.

"Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodelima poznat i na severu Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji", navodi se u reagovanju Veća.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, koje je najoštrije osudilo podizanje spomenika Puniši Račiću u njegovom rodnom selu Slatina, kod Andrijevice.

Ministarstvo navodi da je reč o retrogradnom individualnom činu, kojim se veliča lik i delo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih poslanika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Navodi se i da je podizanje obeležja realizovano bez znanja vlade i državnih organa Crne Gore.

Ističu da će državni organi preduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti kako bi uklonili spomenik.

Hrvati podigli spomenik ustaškom teroristi

Račić je, kako su preneli crnogorski mediji, spomen-ploču dobio kao učesnik oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, narodni poslanik u Skupštini Jugoslavije i nosilac "albanske spomenice".

Sve vesti