NISTE spremni za zajednički život ako…

Autor:

Useljavanje u zajednički stan/kuću je velika, važna odluka, i zato ne bi trebalo da je donosite olako.

3
A- A A+

Zajednički život je veoma "krupan" korak u vezi i to znači da ste se svom partneru obavezali. Zato je, ako niste sigurni u svoju odluku o zajedničkom životu, bolje da se ne useljavate u zajedničko gnezdo.

Da biste olakšali sebi odluku, pročitajte nekoliko znakova koji jasno pokazuju da za to još uvek niste spremni.

1. Ne provodite dosta vremena zajedno

Najbolje što možete da uradite je da na nekom mestu provedete barem dve nedelje sa svojim partnerom. Ako niste navikli na to da provodite vreme zajedno, a odjednom se nađete pod istim krovom gde ste zajedno 24/7, može se desiti da brzo zažalite što ste doneli tu odluku.

2. Često se svađate

Proces zajedničkog useljavanje može da bude stresan - pomislite samo na razgledanje stanova i finansijksi aspekt cele priče - ali ovaj pozitivan korak u vašoj vezi ne bi trebalo da narušite konstantnim svađanjem.

Ako se često svađate u tom periodu kada bi vaš odnos trebalo da ide napred, zapitajte se zašto i da li ste spremni na takvu obavezu prema nekome sa kime se toliko raspravljate.

3. Provodite previše vremena zajedno

Nije dobro ako niste navikli da provodite vreme zajedno, ali ni ako svaki sekund provodite sa partnerom. Jer, kada počnete da živite zajedno, morate da naučite da poštujete granice jedno drugog.

To znači da se nećete naljutiti kada vaš partner želi da pogleda utakmicu na TV-u, ali ni da se on neće naljutiti kad poželite da izađete sa drugaricama na piće.

Kod parova koji provode previše vremena zajedno ponekad se desi da zaborave kako je to kada su malo razdvojeni, a useljavanje može samo da produbi taj problem, da dovede do toga da ne osećate povezanost sa partnerom i da se pitate da li on/ona vas uopšte voli (iako nemate razloga da sumnjate u to).

4. Ne volite njene/njegove prijatelje

Ako ne možete da podnesete da provodite vreme sa njenim/njegovim prijateljima, zajednički život ne bi trebalo da vam bude opcija. Jer, niko ne želi da živi sa osobom zbog koje ne može da pozove svoje prijatelje u goste kad to poželi.

5. Osećate pritisak

Na primer, vaš partner zaista želi da živi sa vama, a vama je lepo sa njim, ali još niste spremni na to. Ipak, žao vam je da ga odbijete kada vas pita da živite zajedno. Ne dozvolite da vas pritisak (koji vam on ne nameće, ali ga vi svejedno osećate) savlada i da zbog toga pristanete na zajednički život, ako još niste spremni na taj korak.

6. Imate različite životne ciljeve

Odluka da započnete zajednički život potvrđuje da ste oboje sigurni u vezu. Međutim, to ne znači da isto razmišljate i po pitanju braka, dece…

7. Mislite da će to rešiti probleme u vezi

Useljenje u zajednički prostor neće rešiti baš nikakav problem u vašoj vezi, samo će se ti problemi sada preseliti na drugu lokaciju. Započinjanje zajedničkog života ako imate ozbiljnih problema u vezi je opasno.

Ako ostanete razdvojeni, uvek imate gde da se osamite kada to poželite. Dobro razmislite da li ćete početi da živite sa nekim sa kim konstantno imate probleme jer ćete posle izvesnog vremena osećati kao da ste upali u sopstvenu zamku.

8. Vaši prijatelji žive zajedno

Ponekad parovi nisu ni svesni da o zajedničkom životu razmišljaju samo zato što njihovi prijatelji već žive zajedno ili su u braku, imaju decu. Dakle, ne upoređujte vaš odnos sa vezama drugih ljudi i ne forsirajte da "održavate korak" sa prijateljima.

9. Nije vam sasvim prijatno u društvu partnera

Zajednički život ima dosta lepih strana - budite se zajedno, gledate filmove zajedno, pijete prvu jutarnju kafu zajedno… Ali, imajte na umu da smo svi ljudska bića i da radimo ljudske stvari.

Dakle, razmislite da li bez problema možete pred svojim partnerom da koristite toalet, da pustite "goluba", da jedete koliko god želite, da idete bez šminke…

Sve su to privatne stvari koje partneri u dugim vezama opušteno rade jedno pred drugim, samo treba da razmislite da li ste i vi već stigli dotle.

10. Osećate da je previše rano

Naizgled je sve u redu, rado biste da živite zajedno, ali nešto duboko u vama vam govori da je previše rano za to? Trebalo bi da poslušate svoju intuiciju.

Naravno, skoro svi malo oklevaju oko zajedničkog života jer je to važan korak, ali ako je to što osećate više od malo oklevanja, dobro razmislite da li zaista želite da živite zajedno.

Sve vesti