Razlog više da vikendom spavate duže

Autor:

Neka vas ne grize savest ako vikendom spavate duže - evo zašto je to dobro.

2
A- A A+

Naime, nedavno sprovedena studija pokazala je da tih nekoliko sati sna više koje uhvatite tokom vikenda, mogu da vas učine pametnijim i da vam pomognu da smršate.

Naučnici su za potrebe ove studije analizirali navike u spavanju 2.156 odraslih ljudi, kao i njihov indeks telesne mase.

Otkrili su da oni koji se nedostatak sna tokom nedelje nadoknade dužim spavanjem vikendom imaju malo niži indeks telesne mase, u odnosu na one koji se ni vikendom ne naspavaju.

"Taj produžetak sna vikendom ima biološke zaštitne efekte na restrikciju spavanja, koja se povezuje sa gojaznošću", kažu autori studije.

To možda i nije toliko iznenađujuće, ako se uzmu u obzir ranije studije koje su pokazale da kada smo nenaspavani skloniji smo prejedanju i konzumiranju nezdrave hrane.

Takođe, nedostatak sna ide ruku pod ruku sa promenljivim nivoom šećera u krvi, zbog čega smo skloniji tome da zgrabimo grickalice i slatkiše kako bismo ostali budni. Ovakve namirnice ne održavaju dugo nivo šećera, zbog čega nam je ubrzo potrebna nova doza grickalica i slatkiša.

Ali, to nije sve jer je ova studija pokazala i da spavanje može malo da poboljša inteligenciju.

Kada smo umorni, i mozak je umoran, a pamćenje je otežano. Kad se naspavamo, mozak počinje da obrađuje informacije koje prethodno nije mogao, pa je tako moguće da se setimo i informacije koju je mozak gurnuo negde "u zapećak".

Naravno, najbolje za mozak i zdravlje uopšte je da redovno i dovoljno spavate - dakle, svaki dan, a ne samo vikendom. Ali, ako se već ne naspavate preko nedelje, onda barem malo to nadoknadite vikendom.

Sve vesti