SPAJDERMEN: POVRATAK KUĆI (RECENZIJA)

Nemojte ni da sumnjate da će novi Piter dominirati MCU filmovima ne samo u samostalnim nastupima, već i kao član Osvetnika u filmovima posvećenim ovoj superherojskoj grupaciji.

SPAJDERMEN: POVRATAK KUĆI (RECENZIJA) Foto: Promo: Con Film

SPAJDERMEN: POVRATAK KUĆI

Spider-Man: Homecoming (2017)

Režija: Džon Vots

Uloge: Tom Holand, Robert Dauni Džunior

Distributer: Con Film

Konačno, svanuo je i taj dan – Marvel poslao sendviče!

Tako opremljeni i osokoljeni, N, G, M. i ja smo se uputili u jedan od gradskih šoping centara na noćnu projekciju novog Spajdermena.

Kilavo popunjena sala, 3D naočare, skupe karte, uobičajena mrtvačka atmosfera, ali jasno nam je bilo da ćemo zaboraviti na sve to čim dečko pauk počne da skakuće po platnu. Jer, realno, ovo i nije moglo da bude neko ozbiljno razočaranje.

To nam govori čak i istorija Spajdermena na velikom platnu.

Iako se popularni Spajdi pojavljivao u bioskopima i na televiziji i u XX veku (kratki filmovi, piloti za TV serije, bioskopski spin-of serije i sl.), tek pojavom trilogije Sema Rejmija ovaj junak počinje suvereno da vlada bioskopskim salama i blagajnama širom sveta.

Sećate se, u roku od 5 godina (2002-07), Piter Parker je svojim šefovima kroz tri sjajna filma (da, mislim čak i na onajtreći) doneo neverovatnih i čak pomalo neočekivanih 2,5 milijardi dolara, pa tako i nije iznenađenje što je po izlasku Rejmija i Tobija Megvajera iz priče, Soni ekspresno obavio prvi "reboot" ovog naslova.

Mark Veb kao reditelj i Endrju Garfild kao Čudesni Spajdermen su u roku od dve godine isporučili dva odlična filma (dobro sad, ovaj drugi manje-više) i inkasirali dodatne 1,4 milijarde dolara.

A kada su Dizni, Marvel i Soni u februaru 2015. godine najavili drugi, rani "reboot" i povratak u svoje "jasle", MCU, bilo je jasno da će najveća Marvelova tinejdž zvezda tek početi da teroriše blagajne. I tako smo prošle godine dobili prvo pojavljivanje Spajdermena u "Građanskom ratu", a zatim i prvi samostalni nastup Toma Holanda u čuvenom kostimu.

Spajdermen,povratak kući Foto: Promo: Con Film

Nemojte ni da sumnjate da će novi Piter dominirati MCU filmovima ne samo u samostalnim nastupima, već i kao član Osvetnika u filmovima posvećenim ovoj superherojskoj grupaciji.

Piter je skoro pa punopravan član Osvetnika, ali Toni Stark ne želi da ga odmah baci u vatru. Nestrpljiv, on sam patrolira gradom i rešava razne slučajeve, sve dok njegov najbolji prijatelj Ned ne otkrije njegov tajni identitet.

Susret sa bandom Adrijana Tumsa (Majkl Kiton, konačno kao ostvareni Birdman) koja koristi vanzemaljsku tehnologiju zaostalu iz Bitke za Njujork kompletira zaplet. Ali tek Piterovi školski dani, devojke i pre svega novo odelo donose pravu zabavu u ovaj fenomenalni letnji blokbaster.

Kao i obično, specijalni efekti u novom Spajdermenu su vrlo uzbudljivi i inovativni i uključuju i neka iznenađujuća rešenja, sve kao proizvod najnovijih tehnoloških čuda. Tako da je taj važan element obavio svoj deo posla. Dizajn filma u kojem novo odelo (skoro pa zaseban lik) igra posebnu ulogu, takođe je "top of the game", pa se i taj bitan detalj lako uklopio u ovu veliku slagalicu.

I kasting je bez problema "legao" – Holand kao već isproban u ulozi inteligentnog klinca, dobrog deteta Pitera Parkera, ali i skoro svi ostali, pre svega Majkl Kiton kao glavni negativac i nosilac jednog zaista moćnog i iznenađujućeg obrta, a zatim i ostali provereni igrači (Dauni Džunior, Kris Evans, Favro).

Spajdermen,povratak kući Foto: Promo: Con Film

Kad smo već kod njih, svako pojavljivanje Iron Man-a i Kepa je apsolutni spektakl i onaj trenutak kada Marvel fanovi doživljavaju verovatno i orgazmičke momente. Od novih likova ističu se urnebesni Džejkob Batalon u ulozi Neda, Piterovog najboljeg prijatelja, ali i školske drugarice/simpatije Lora Harijer kao Liz i Zendaja kao MJ.

Možda i jedini ozbiljniji i vidljivi faul ide na račun tetke Mej, toliko važnog lika u celom mitu o Spajdermenu, koja ovde baš i ne izgleda kao tetka na koju smo navikli čitajući i gledajući dogodovštine Pitera Parkera.

Koliko god je Marisa Tomei divna pojava i fenomenalna glumica, njen lik u ’’Povratku kući’’ konstantno ’’visi’’ i izaziva čuđenje – jer, kao što znamo, stečene navike teško se odbacuju. Nisam siguran kako se ovo desilo – neki izvori kažu da je dobar deo scena koje verovatno bolje opisuju i definišu njen lik ostao negde na podu montažne sobe – ali svejedno, biće vremena u narednim filmovima da se ovaj momenat popravi.

No sve je to samo drugi plan, jer ništa od ovog ne bi moglo da spasi film da je kojim slučajem nešto škripalo u scenariju i dijalozima. Srećom – to se nije dogodilo. A i nije neka sreća, da se ne lažemo. Marvel već dugo i predano radi na tome da tu ne bude propusta.

Nema dileme, žanrovski novi ’’Spajdermen’’ više pripada omladinskom filmu nego superherojskom. Da se neko baš sada probudio posle dugog sna koji je započeo početkom 90-ih i video ovaj film, verovatno bi pomislio da se, eto, Džon Hjuz konačno dohvatio i superherojskog žanra – toliko ovogodišnji ’’Spajdermen’’ podseča na to zlatno doba tinejdž komedije.

Škola, devojke, humor, tinejdžerska buntovnička svest, Majkl Kiton, odrastanje, romansa, sve je to tipični Džon Hjuz i zato je ’’Homecoming’’ toliko svež i originalan, iako baš i nije. Brand new, you’re retro. Slobodno uronite u Hjuzove filmove iz 80-ih.

Tako da...sve je ovde jasno, i formula i egzekucija. ’’Spajdermen – Povratak kući’’ je divan, human, brz film sa duhovitim situacijama i neodoljivim likovima. Nema dileme da je primarna ciljna grupa tinejdž populacija i da su upravo adolescenti ti koji pune bioskopske dvorane širom planete, ali kao i obično, humor i akcija su univerzalne kategorije i kada su obrađeni na pravi način, onda dobijamo ovako uspešan i kvalitetan film kakav je najnoviji ’’Spajdermen’’, bolji nego što se to bilo ko nadao.

ocene:

Ja: ****1/2

N i G: *****

M: ****1/2


Sve vesti