Pet razloga da (konačno) počnete da vežbate

Autor:

Vežbanje nije važno samo zbog fizičkog zdravlja i lepe linije, već ima pozitivan efekat i na naše mentalno stanje. Evo kako sve fizička aktivnost utiče na to kako se osećamo.

0
A- A A+

  Evo nekoliko dobrih razloga da konačno počnete da vežbate, koji nemaju nikakve veze sa banalnostima poput fizičkog izgleda:

Čini nas pametnijim

"Redovno vežbanje podstiče stvaranje novih neuronskih mreža. To nam pomaže da se bolje fokusiramo i da brže učimo", kaže za britanski "Metro" personalni instruktor Hilari Rouland, koja se drži holističkog pristupa vežbanju i zdravom životu.

Poboljšava pamćenje

"Vežbanje pozitivno deluje na našu sposobnost pamćenja i odlična je prevencija protiv kognitivnog propadanja koje počinje već nakon 45. godine. Kad smo fizički aktivni, naše telo proizvodi hormone i neurohemikalije koje usporavanje propadanja hipokampusa, regije mozga zadužene za pamćenje i učenje", objašnjava ona.

Može da pomogne kod određenih mentalnih problema

"Vežbanje nas čini srećnijim, jer se kad smo fizički aktivni u telu luče endorfini. Studije su pokazale da vežbanje ima pozitivne efekte na opšte stanje ljudi koji pate od depresije, anksioznosti i poremećaja pažnje. Uz to, vežbanje nam podstiče samopouzdanje i pozitivno utiče na sliku koju imamo o sopstvenom telu", objašnjava Roulandova.

Pomaže nam da se izborimo sa stresom

"Vežbanje nam pomaže da smanjimo stres, a to nam je svima potrebno u današnje vreme. Ako vežbate redovno, u telu raste nivo norepinefrina, koji kontroliše odgovor našeg mozga na stres."

Podstiče kreativnost

Brojne studije dokazale su da osobe koje vežbaju imaju kreativniji pristup rešavanju problema od onih koje nemaju tu zdravu naviku. Osim toga, vežbanje nam podiže nivo energije, a što više energije imamo, to smo produktivniji u radu.

Dakle, ako nikako ne možete da se naterate da vežbate, možda bi trebalo da razmislite o svim ovim pozitivnim uticajuma fizičke aktivnosti na vaše mentalno zdravlje.

Najbolji trening za sagorevanje masti

Vežbe za ravan stomak (VIDEO)

Ovako se najbrže troše kalorije

Fit za 15 minuta!

Sve vesti