Arapi "zagrejani" da kupe Kraljičinu plažu!

Autor:

Šef dilomatije UAE šeik Abdulah bin Zajed Sultan ah Nakijan razgovaraće o novom planu za kupovinu Kraljičine plaže jer su investitori iz te zemlje zainteresovani za taj posao, piše "Dan".

Arapi "zagrejani" da kupe Kraljičinu plažu! Foto: MONDO/Anto Baković Kraljičina plaža

Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata stiže u ponedjeljak u zvaničnu posetu Crnoj Gori, a jedna od tema razgovora sa predstavnicima crnogorske Vlade biće privatizacija Kraljičine plaže – Dubovica, navodi podgorički dnevnik.

O zakupu Kraljičine plaže Abdulah bin Zajed bi trebalo da razgovara sa državnim zvaničnicima, ali i sa predsednikom DPS-a Milom Đukanovićem, sa kojim je dogovarao ovaj posao i pre nekoliko godina.

Savet za privatizaciju, kojim je predsedavao premijer Duško Marković, utvrdio je nacrt privatizacije za ovu godinu u kojem se pominje i Kraljičina plaža.

"Dan" podseća da je Đukanović krajem prošle godine rekao da su investitori iz Dubaija dobrodošli u Crnu Goru i da mogu računati na apsolutnu podršku Vlade Crne Gore kako bi ostvarili svoje ekonomske ciljeve.

Rojal grupa iz UAE bila je jedini dostavljač ponude na tenderu za turistički lokalitet Kraljičina plaža, na razmeđi opština Bar i Budva, koji je raspisan 2012. godine.

Na prodaju je bilo ponuđeno 423 hiljade kvadratnih metara zemljišta u Dubovici, od čega je 188 hiljada kvadrata u vlasništvu barske opštine, dok 230 hiljada kvadrata pripada Budvi. 

Rojal grupa, sa sedištem u Abu Dabiju, planirala je da na lokalitetu Kraljičine plaže izgradi 180 miliona evra vredan luksuzni hotelski kompleks.

Prodaja zemljišta na lokalitetu Kraljičina plaža - Dubovica, koje delom pripada barskoj, a delom budvanskoj opštini, izazvala je burne reakcije Socijaldemokratske partije, što je bila uvertira za izlazak ove stranke iz koalicije sa DPS-om, koja je trajala punih 17 godina.

Koncern Royal Group iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudio je za 42,4 hektara zemljišta 21,2 miliona evra, od čega je Opštini Budva trebalo da pripadne 11,7 miliona evra, a Baru ostatak.

Ugovor sa Arapima, koji su u Crnoj Gori bili osnovali preduzeće Queens beach development, Vlada je usvojila sredinom 2014. godine, ali je problem nastao kada je potpredsednik Opštine Budva, Ljubomir Filipović, povukao saglasnost budvanskog gradonačelnika, Lazara Rađenovića, za prodaju.

U SDP-u su smatrali da je procena zemljišta preniska (50 evra po kvadratu), a sporno im je bilo i to što u ugovoru piše da se investitoru garantuje eksteritorijalnost, što je pojam kojim se u međunarodnom pravu označava izuzimanje područja iz jurisdikcije zemlje u kojoj se nalazi. S druge strane, iz DPS-a su tvrdili da je ugovor urađen na kvalitetan način i da se investitoru pomaže da ostvari zacrtane planove.

Početkom 2015. godine Arapi su odustai od projekta Kraljičina plaža zbog, kako su pojedini mediji preneli "višemesečne kampanje kompromitacije Rojal grupe, kraljevske porodice i države od strane pojedinih visokih funkcionera, dela medija i civilnog sektora".

Sve vesti