ODOBRENO TROVANJE: EU dopušta "hormonske ometače"

Autor:

Nova francuska vlada podržala je ovih dana u nadležnom komitetu pri Evropskoj komisiji "tolerantnu" definiciju hormonskih ometača kakvu zagovara krupna industrija.

5
A- A A+

prodavnica supe sos sosevi supa raf Foto: MONDO, Lana Stošić

Hormonski ometači nalaze se u hiljadama proizvoda od plastike - od plastične ambalaže za hranu do plastičnih igračaka i takozvane vodootporne odeće. Ima ih takođe u kozmetici, UV filterima protiv sunca, u sredstvima za čišćenje, u hrani koja je gajena uz upotrebu pesticida.

Reč je o sintetičkim molekulima. Kada uđu u organizam bilo preko hrane, bilo preko direktnog dodira s kožom ili udisanjem - ovi molekuli "varaju" organizam koji u njima prepoznaje prirodni hormon estrogen, poznat kao ženski hormon, iako ga imaju i muškarci.

Protest iz Danske

Vjentenis Andrijukaitis, evropski komesar za zdravlje, izjavio je da se EU nalazi nadomak prvog sistema pravila oko zabrane hormonskih ometača, bilo u pesticidima, bilo u drugim materijama. Danska ministarka Karolina Skog, ogorčena zbog "izdaje" Francuza, suprotnog je mišljenja. "Doze koje se navode kao dozvoljene previsoke su. Traže se dokazi za štetnost, umesto da se primeni načelo predostrožnosti", rekla je ona.

Posledice ovog trovanja su kancerogene bolesti i hormonske smetnje, prerani pubertet kod dece, ženske telesne odlike kod dečaka, kao i smanjena plodnost kod žena i muškaraca.

Krupna industrija sada je uspela da nametne definiciju u kojoj se govori o granici od koje počinje štetno dejstvo hormonskih ometača. Više od stotinu najpoznatijih francuskih naučnika uoči sastanka nadležnog komiteta poslalo je pismo Evropskoj komisiji u kome izričito kažu da je određivanje štetne granice potpuno nenaučno. Naučnici naglašavaju da i najmanja količina hormonskih ometača ima štetan učinak. To, međutim, nije sprečilo francusku vladu da promeni politiku u odnosu na prethodnu administraciju i prestane da podržava Dansku i Švedsku.

Prethodna vlada u Parizu, odupirala se izglasavanju ove definicije, zajedno sa Danskom i Švedskom. Tri zemlje su se složno suprotstavljale industrijskom interesu da se definišu granice opasnih doza otrovnih hemijskih supstanci, pišu Frankfurtske Vesti.

Zbog francuskog glasa, jezičak na vagi prilikom glasanja u nadležnom komitetu prešao je na drugu stranu. Sada definicija još treba da prođe ispitivanje i glasanje u Evropskom parlamentu koji ima četiri meseca da donese odluku.

SRBIJA NA RAZMEĐI: Poglavlje 30 – STO - GMO

Promena stava Pariza dokaz je da nova francuska vlada jedno govori, a drugo radi kada je reč o zdravstvu i ekologiji. S jedne strane premijer i predsednik se zaklinju u politiku za očuvanje okoline, javnog zdravlja i protiv klimatskih promena. Sa druge, međutim, izlaze u susret interesima industrije, a ne građana.

MONDO istražuje: ISTINA O GMO u Srbiji (1/2)

Francuska se, posle godinu dana suprotstavljanja "industrijskoj" definiciji, zapravo priklonila Nemačkoj. Berlin je od početka zagovarao donošenje pravila koje bi odgovaralo industriji i sada je nadomak pobede.

Sve vesti