Kanadski Džejms Bondovi tuže tajnu službu

Autor:

"Diskriminacija, uznemiravanje, maltretiranje" reči su koje ukratko opisuju osnove neobične tužbe koju su protiv jedne tajne službe Kanade podigli njeni agenti. Traže odštetu od 35 miliona dolara.

0
A- A A+

Pet agenata Kanadske bezbednosno-obaveštajne službe (Canadian Security Intelligence Service - CSIS) podnelo je sudsku tužbu protiv uprave, optužujući ih za homofobiju, rasizam, islamofobiju, kao i ponižavanje i zloupotrebe.

Zaposleni traže odštetu od 35 miliona kanadskih dolara (nešto više od 24 miliona evra) od CSIS, tvrdeći da je agencija "radno mesto sa diskriminacijom, uznemiravanjem, siledžijskim ponašanjem, i zloupotrebama od strane uprave", a kojima "ton" daje uprava podržavajući ismevanje i svako drugo ponižavanje, stoji u tužbi.

Dobri u čuvanju - svojih tajni

Neimenovani svedok, pomenut u tužbi, kaže da bi javnost bila šokirana kada bi znala šta se sve dešava, ali "mi čuvamo naše tajne". CSIS je dala jedini komentar da ne toleriše nasilje bilo koje vrste i da sve optužbe na tu temu shvata veoma ozbiljno. Služba je osnovana 1984. godine i ima 3.300 zaposlenih.

 Tri od tužitelja su muslimani, jedan je gej a jedan crne puti, prenosi medijski servis RT.

Optužbe su sadržane u 54 strane, njima će se baviti Federalni sud, a sve reference na stvarne ljude su stavljene pod pseudonime.

Obaveštajni službenik iz Toronta pod imenom "Aleks", a koji je služio 15 godina u agenciji, koji je gej i ima partnera muslimana, u svojim optužbama navodi da mu je njegov nadređeni poslao elektronsko pismo u oktobru 2015. u kojem stoji "da pazi da njegov musliman ne završi obezglavljen u snu jer je homo".

Drugi šef, naveden kao "Džoe", navodno je napisao "Ti si samo peder koji rida u svom malom kutku".

Iako je bio upozoren da bi svaka formalna žalba samo pogoršala stvari, "Aleks" se žalio 2016. godine, od kada mu je rečeno da više ne dolazi na sastanke šefova, a sklonjen je i sa table za napredovanje. Kada je uzeo bolovanje u junu te godine, krenula je "kampanja šaputanja" da je "izgubio muda", zbog čega je "Aleks" počeo da dobija napade panike, depresije, izgubio je na težini, nije spavao... sve do sindroma posttreumatskog stresa.

CIA BRUKA: Momci iz Sibira NAMAGARČILI Amerikance

Drugi zaposleni, "Bahira", je muslimanka afričkog porekla, takođe u službi 15 godina. Kada je počela da nosi hidžab, pod upit e stavljena njena mogučnost izvršavanja obaveza. Čak je poslata na poligrafsko testiranje i desetosatno ispitivanje o svojim "muslimanskim kontaktima i aktivnostima". Takođe je, kao posledicu, imala probleme sa zdravljem.

Seks skandal došao glave šefu Tajne službe

Slične priče imaju i još jedan musliman, "Kemal", kome je rečeno da ne može da napreduje niko sa muslimanskim imenom, zatim rođeni Marokanac, koji je tretiran kao strani špijun, kao i prva crna žena u agenciji, kojoj je upravo to zamereno.

Sve vesti