Slučaj Zakintos: Na sud iz pritvora petorica Srba

Autor:

Još jednom državljaninu Srbije, iz grupe od devet osumnjičenih za ubistvo američkog turiste Bakarija Hendersona na Zakintosu, određen je pritvor do početka suđenja, prenosi AP.

7
A- A A+

Tako će na suđenje iz pritvorske edinice sedam od devetorice saslušanih osumnjičenih, pošto su dvojica Srba u petak puštena uz kauciju i oni su se vratili u Srbiju do početka procesa.

Dušan Ranković, jedan od osumnjičenih za prebijanje na smrt američkog turiste na grčkom ostrvu Zakintos prošlog petka, saslušan je večeras u sudu na Zakintosu, nakon čega mu je određen pritvor.

Rankovićev branilac Zora Dobričanin Nikodinović precizirala je da mu je određen "privremeni pritvor", sa pravom žalbe u roku od pet dana.

Ranković je u prisustvu svojih branilaca dao detaljan iskaz istražnom sudiji u kojem je opisao kako je zbog svađe oko stola, sada pokojni Amerikanac Henderson njega udarao flašom u glavu dok se flaša nije rasprsla u paramparčad, nakon čega je mu je "pao mrak na oči" i ničega se ne seća.

Henderson sahranjen u Ostinu

Američki turista Bakari Henderson, koji je pretučen na smrt na grčkom ostrvu Zakintos, sahranjen je danas u svom rodnom gradu Ostinu, u američkoj saveznoj državi Teksas, preneo je AP. Lokalna televizija Ksan navodi da je služba za 22-ogodišnjeg Hendersona, zbog čijeg je ubistva uhapšeno sedam srpskih državljana, održana u baptističkoj crkvi.

Osvestio se kasnije u toaletu, videvši da je obliven krvlju, a pored njega su bile dve devojke.

On je zatražio da se pokrene krivični postupak protiv drugog Amerikanca koji ga je zadržao i omogućio pokojnom Hendersonu da ga udara flašom u čelo, tvrdeći da je od siline udarca bio "kao pod anestezijom " i da ima "prekid filma...", prenela je njegova advokatica koja je prisustvovala ispitivanju.

"Sve što je izjavio vidi se na video zapisu", naglasila je Dobričanin, napominjući da tamošnje vlasti insistiraju na pritvoru za sve koji su imali kontakt sa Amerikancem.

Četvorici srpskih državljanina osumnjičenih u ovom slučaju ranije je određen pritvor do početka suđenja koji može trajati po grčkim zakonima do 18 meseci, dok su druga dvojica puštena da se brane sa slobode i juče su stigli u Srbiju.

Srbin sa Zakintosa: Amerikanac me gađao flašom

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučeništvo u ubistvu izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas na smrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

Novi snimak tuče sa Zakintosa! (VIDEO)

U prvom mahu, prema izveštavanju grčkih medija, privedeno je šest Srba zbog ovog incidenta, a naknadno još dvojica, mada je jedan je odmah pušten na slobodu.

Istraga bi trebalo da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Sve vesti