Zalihe krvi na minimumu, i sveštenici daju krv

Autor:

Zalihe krvi u Opštoj bolnici u Jagodini su na minimumu, zbog čega su i sveštenici odlučili da daju krv.

Načelnik Službe transfuzije krvi Opšte bolnice u Jagodini dr Aleksandar Ilić izjavio je danas Tanjugu da su zalihe krvi u ovoj zdravstvenoj ustanovi na minimumu, ali nema odlaganja operacija niti drugih intervencija u kojima je krv potrebna.

"Trenutno, na zalihama imamo 82 jedinice krvi, svih krvnih grupa, a mesečna potrošnja je u proseku 160 jedinica, na minimumu smo, ali uspevamo da nijedna operacija ni jedna intervencija ne bude odgođena", rekao je Ilić.

Na sreću svih nas, zaposlenih i pacijenata još se nije dogodilo da neka od operacija i intervencija bude odložena zbog nestašice krvi. Ništa se ne odlaže sve ide po planu, naglasio je Ilić.

Pet razloga zašto je dobro dati krv

Dobrovoljni davaoci se odazivaju našim apelima i molbama i daju krv, dodao je on.

Juče se prvi put u akciju dobrovoljnog davanja krvi, u svojim prostorijama (Parohijski dom), uključila Srpska pravoslavna crkva u Jagodini a davaoci su bili i sveštenici, koji su krv dali posle služenja jutarnje liturgije, dodao je Ilić.

"Sveštenstvo je prepoznalo trenutak kada je bolnici neophodna i potrebna krv, kontaktirali nas, mi smo se zahvalili i došli i odradili akciju, popunili nastašice i zalihe", rekao je Ilić.

Opšta bolnica u Jagodini spada u bolnice do 100.000 stanovnika, uz stanovnike Jagodine, ovde se leče i ljudi iz drugih opština Pomoravskog okruga: Svilajnca, Rekovca, Ćuprije, Paraćina i Despotovca, ali i povređeni u saobraćajnim nezgodama na autoputu Beograd - Niš na Koridoru 10 kroz Pomoravlje.

Na odeljenjima hirurgije, ortopedije i traumatologije Opšte bolnice u Jagodini godišnje se obavi oko 4.000 "većih hirurških zahvata i veliki broj sitanih hirurških zahvata" .

Tagovi:
Sve vesti