Hercegovina u plamenu

Autor:

Najveći požar u opštini Ljubinje, koliko pamte stariji stanovnici ove hercegovačke opštine i dalje je aktivan ali je situacija bolja nego prethodni dan.

1
A- A A+

Vatrogasci, civilna zaštita, policija, radnici šumskih gazdinstava, građani neprekidno su na terenu i glavna aktivnost je na potezu Mrkalji – Pustipusi – Mišljen. Ukoliko tu preseku liniju požara kasnije protivpožarne aktivnosti biće efikasnije, saopšteno je iz Republičke uprave CZ.

Još tri požara aktivna su u Hercegovini i sva tri su pod kontrolom vatrogasaca koji dežuraju na požarištu na lokalitetima Orašje u Trebinju, Mekoj Grudi u Bileći i Međevićima u Gacku.

Republička uprava civilne zaštite RS, lokalne vlasti i vatrogasci prate situaciju, preduzimaju i preduzimaće mere na lokalizovanju i gašenju pomenutih požara. Ukoliko bude potrebno u akcije gašenja uključivaće se dodatne snage.

Požari na jugu zemlje ne jenjavaju

Požar koji je izbio u naselju Šehovina te se najpre proširio na lokalitet Gostina brda, a zatim eskalirao i spustio se jedinim delom do naselja Opine i Kočine, a drugim delom se širio do Fortice i Podveleža i dalje je aktivan, no trenutno ne preti kućama, saopšteno je u nedelju iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko neretvanskog kantona.

Požar na području Pologa i Međina je ugašen, a aktivan je jedan krak na lokalitetu Mikuljača –Galac, koji je na nepristupačnom terenu.

Aktivan je požar na području Gornja Duboka- Burmazi – Bjelojevići u Stocu, gde je vjetar ponovno vratio vatru iz Republike Srpske u večernjim satima. Trenutno nema ugroženih stambenih objekata, a vatrogasci s lokalnim stanovništvom kontroliraju požarište, javlja N1.

Požari na području gornjeg Hrasna i Podkule, kao i sela Hutova u opštini Neum i dalje su aktivni. Gore trava i nisko raslinje na brdovitom i nepristupačnom terenu, a vatrogasci sprečavaju širenje požara.

Stanje na požarištu Čvrsnica jutros je nepromenjeno u odnosu na sinoć. Gori borova šuma na nepristupačnom terenu.

U subotu je od 8 do 9 sati na požarištu delovao helikopter OS BiH sa sedam izbačaja i dobrim rezultatima, ali nažalost nedovoljno da se zaustavi širenje požara.

U popodnevnim satima požar je imao tendenciju širenja prema deponiji Bukova. Požarna linija se proširila za oko jedan kilometar, a helikopter koji je bio najavljen za 18 sati zbog loših vremenskih uslova (jakog vetra) nije poleteo.

Zbog jako strmog i nepristupačnog terena i dalje je potrebna pomoć u gašenju požara helikopterom OS BiH.

Požar koji je izbio u mestu Blizanci, općina Čitluk, stavljen je pod kontrolu i većim delom saniran i ugašen.

Požar je jak vetar brzo proširio na obe strane ceste prema Žitomisliću, a vatra je ugrožavala vinograde. Jedan je krak išao prema Kručevići brdu. Požar je gasilo petnaestak vatrogasaca sa tri vozila, uz pomoć vatrogasaca iz Mostara i Čapljine.

Sve vesti