• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojeftiniće školski udžbenici

Izvor Tanjug

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje da će osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga biti izbačeni posrednici u nabavci udžbenika preko škola.

 Jeftiniji udžbenici od 2018. Izvor: MONDO/Sofija Mitev
Izvor: MONDO/Sofija Mitev


On kaže da posrednici - mali broj agencija - imaju rabat od 30 odsto, da dobro zaraduju, a da škole nemaju ništa od toga.

Ideja je da se taj rabat raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da za ucenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi.

Takav nacin rada poceo bi da se primenjuje za nabavku udžbenika za školsku 2018/2019. godinu, jer je osnivanje dackih zadruga predvideno nacrtom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji ceka da ude u skupštinsku proceduru, a ministar Šarcevic ocekuje da ce biti usvojen na jesen.

"Nismo mogli ove godine to da uradimo, ali dogodine cemo svakako morati sve da menjamo. Idemo na to da se ožive ucenicke kompanije i dacke zadruge i potpuno je svejedno za koji model se opredele škole", rekao je Šarcevic Tanjugu.

Ministar kaže da je preporuka da u distribuciji udžbenika budu angažovani ucenici koji ce tako da zarade za ekskurizije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond casova.

DOBRA VEST: Besplatni udžbenici za trece dete

Deset odsto rabata koji ostaje školi po prvi put, kako kaže, bice namenjen za školske uniforme.

"Ovakvim nacinom rada najveca ušteda bice napravljena za roditelje, jer ce placati udžbenike 15 odsto jeftinije, a još deset odsto ce biti izdvojeno za ucenicke uniforme. Izdavaci te pare daju pa daju. Nije mi jasno ko je smislio da zakonom uvede posrednike", kaže ministar.

Govoreci o besplatnim udžbenicima, on je naglasio da je za predstojecu školsku godinu obezbedeno 30 odsto više besplatnih udžbenika u odnosu na prošlu godinu, za decu ciji su roditelji slabijeg materijalnog stanja.

"Uspeli smo ove godine da ubacimo svu decu i sve porodice koje imaju trece, cetvrto, peto dete...", naglasio je ministar.

On je podsetio da se besplatni udžbenici po završetku školske godine vracaju u školske biblioteke i da za narednu školsku godinu mogu da posluže novoj generaciji ucenika.

"Primera radi, ako neka škola ima 500 ucenika pa je njih 200 dobilo besplatne udžbenike prošle godine, sada oni idu u sledeci razred i tih 200 udžbenika ostaje u biblioteci. Ove godine ce 300 ucenika dobiti udžbenike i sa onih 200 iz biblioteke to je vec 500 i mi u trecoj godini idemo na nivo skroz besplatnih udžbenika", zakljucio je ministar.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Pet dinara po komadu

Зоја

Када ће књиге бити бесплатне????

special image